Savoir-vivre: Jak jeść w różnych krajach świata?

Zazwyczaj jedzenie wydaje się prostą i przyjemną czynnością, ale wybierając się w podróż, warto wcześniej sprawdzić zwyczaje panujące przy stole w odwiedzanych krajach. Etykieta podczas posiłków może się znacząco różnić! Podpowiadamy, jak jeść w różnych krajach. Posiłki spożywamy codziennie, czynność ta wydaje nam się naturalna i prosta jak oddychanie. Jednak w różnych częściach świata jedzeniowe savoir-vivre jest odmienne od polskiej etykiety zachowania się przy stole. Dlatego warto poznać dziwne obyczaje panujące w innych kulturach, by oszczędzić sobie wpadki podczas podróży.

W Chile nie jedz rękami

W niektórych krajach na terenie całego świata jedzenie rękami jest wręcz obowiązkowe, dlatego będąc w Chile, łatwo się pomylić. Tymczasem jedzenie palcami w tym kraju jest całkowicie niedopuszczalne . Dotyczy to również frytek czy pizzy. Każdy kęs musimy włożyć do ust za pomocą noża i widelca.

Nie obracaj ryby

Każdy fan pstrąga z rusztu doskonale wie, że po zjedzeniu mięsa z jednej strony najlepiej obrócić całą rybę na drugi bok. Niestety, w Chinach taki postępek uznawany jest za dużą wpadkę. Co więcej – może przynosić pecha . Aby zjeść mięso z drugiej strony ryby, należy najpierw pozbawić ją ości i kręgosłupa, a później bez obracania wyjeść mięso z drugiej strony.

Jedzenie pałeczkami

Etykieta podczas posiłków jedzonych pałeczkami jest bardzo skomplikowana, dlatego przed wyjazdem do Japonii warto wcześniej trochę poćwiczyć. Pałeczki spełniają tam rolę sztućców, więc umiejętne posługiwanie się nimi będzie konieczne do konsumpcji posiłku m.in. w eleganckiej restauracji. Najgorszym uchybieniem, jakie możemy popełnić, jest wbicie pałeczek w ryż . Miejscowym kojarzy się ono ze zwyczajem pogrzebowym , który nakazuje ustawienie miseczki ryżu z wbitymi pałeczkami przed trumną zmarłego.

Unikaj lewej ręki

Mamy złe wiadomości dla osób leworęcznych, które planują podróż na Środkowy Wschód, do Indii czy niektórych części Afryki . W rejonach tych zabronione jest jedzenie lewą ręką . Kończyna ta uważana jest za nieczystą i przynoszącą nieszczęście, dlatego nie powinno się nią nawet dotykać talerza. Podobno zasada ta obowiązuje nawet w przypadku podpisywania ważnych dokumentów.

Uważaj z chlebem

We Francji etykieta podczas posiłków zabrania jedzenia chleba jako przekąski przed daniem głównym. W tym kraju służy on wyłącznie jako dodatek do posiłku lub do serów. Popularne pieczywo podawane jest natomiast bezpośrednio na stole, użycie w tym celu talerza traktowane jest jako niewybaczalny błąd.

Nie pij między toastami

Posilając się w Gruzji , możemy nieświadomie popełnić duże faux pas, pijąc alkohol w dowolnym momencie podczas kolacji. Reguły picia wina są w tym kraju jasno określone, dlatego róbmy to jedynie w momencie wznoszenia toastu . Na szczęście zazwyczaj jest ich dość sporo, dlatego nie musimy się obawiać o zaschnięte gardło.