Zasady picia absyntu, czyli rytuał francuski
Absynt, ze względu na charakterystyczny smak, jest dość rzadko pity w czystej formie. Na szczęście istnieją zasady spożywania absyntu, które sprawiają, że trunek staje się znacznie smaczniejszy. Niektóre sposoby są też bardzo widowiskowe, dlatego świetnie nadają się na imprezę ze znajomymi.
Pierwszy sposób picia absyntu to tzw. rytuał francuski. W tym przypadku niezbędne będą łyżeczka z dziurkami, szklanki do drinków oraz łyżeczka barmańska.
Do szklanki wlewamy absynt – zwykle około 20-30 ml. Następnie na szklance opieramy łyżkę z dziurkami, a na niej kładziemy kostkę cukru. Kolejny krok to powolne przelewanie wody przez łyżeczkę w taki sposób, by z czasem stopiła ona cukier. Gdy cukier zostanie stopiony, możemy dolać do szklanki resztę wody tak, by stosunek absyntu do wody wynosił 3:1 lub 5:1. Ważne, aby woda była lodowata! Po zmieszaniu możemy już delektować się wyjątkowym smakiem trunku.