Izolat, hydroizolat, koncentrat – jakie białko kupić?
Najpopularniejsze białko – serwatkowe – może występować w trzech formach, a mianowicie w izolacie, hydroizolacie oraz koncentracie.
- Najprostsza forma odżywki białkowej to koncentrat, trawiący się stosunkowo szybko i pozwalający na regenerację potreningową.
- Izolaty cechują się dobrą wchłanialnością i dużą zawartością białka w suplemencie. Zwykle są oczyszczone z laktozy, dlatego są bezpieczne dla osób, które jej nie tolerują.
- Hydroizolaty to najszybciej przyswajalna forma białka. Ponadto posiadają największą procentową zawartość białka w produkcie.
Jakie białko jest najlepsze?
Rodzaj białka, po które sięgasz, powinien być dostosowany do twojego zapotrzebowania i celu treningowego. Inną odżywkę białkową należy stosować na redukcji, jeszcze inną podczas budowania masy mięśniowej.
Zgodnie z zaleceniami International Society of Sports Nutrition, osoby aktywne fizycznie powinny spożywać od 1,5 do 2 g białka na kilogram masy ciała w ciągu dnia. Osoby, które nie uprawiają sportu często, mogą spożywać go mniej – zalecenia WHO wskazują tu na przedział 0,8-1,2 g białka na kilogram masy ciała.
Białko na odchudzanie
Osobom, które przebywają na tzw. redukcji, najczęściej zaleca się stosowanie izolatów lub hydroizolatów serwatki, czyli białka z mleka krowiego. Inne propozycje to białko pochodzące z wołowiny lub łososia. Takie odżywki cechują się niską zawartością tłuszczu i węglowodanów, dlatego można uznać je za idealne białko na redukcję. Stosując „chude” białko, odżywisz mięśnie i wspomożesz ich rozwój, bez dostarczania organizmowi dodatkowych kalorii.