Największe plusy zielonych koktajli to:
• Witaminy – zielone koktajle są bardzo odżywcze. Jedna szklanka to solidna dawna m.in. chlorofilu, żelaza, magnezu czy witamin z grupy B.
• Lekkostrawność – blender sprawia, że wszystkie składniki są lepiej przyswajalne i nie obciążają żołądka.
• Sytość – dzięki wysokiej zawartości błonnika koktajle sycą i mogą być podane jako osobny posiłek, np. podwieczorek albo witaminowa przekąska.
Podstawowe zasady przygotowywania zielonych koktajli:
• Odpowiednie proporcje – owoce 60%, zielone warzywa 40%.
• Produkty sezonowe – wybieraj składniki w zgodzie z porą roku. Sezonowe warzywa i owoce zawsze mają najwięcej witamin.
• Doprawiaj do smaku i delektuj się nim – smak poprawi np. cynamon, imbir lub miód. Pij koktajl małymi łyczkami.
• Dekoruj – podane w wysokich szklankach koktajle pozytywnie wpłyną na nasz apetyt. Na brzegu szklanki możemy umieścić np. listek mięty lub plasterek ulubionego owocu.