Zielone koktajle, czyli przepis na zdrowie

Są prawdziwą bombą witaminową. Do tego atrakcyjnie prezentują się na stole i pysznie smakują, a ich wykonanie jest banalnie proste. Zielone koktajle mają mnóstwo zalet – odkryj je.

Największe plusy zielonych koktajli to:

Witaminy – zielone koktajle są bardzo odżywcze. Jedna szklanka to solidna dawna m.in. chlorofilu, żelaza, magnezu czy witamin z grupy B.
Lekkostrawność – blender sprawia, że wszystkie składniki są lepiej przyswajalne i nie obciążają żołądka.
Sytość – dzięki wysokiej zawartości błonnika koktajle sycą i mogą być podane jako osobny posiłek, np. podwieczorek albo witaminowa przekąska.

Podstawowe zasady przygotowywania zielonych koktajli:

Odpowiednie proporcje – owoce 60%, zielone warzywa 40%.
Produkty sezonowe – wybieraj składniki w zgodzie z porą roku. Sezonowe warzywa i owoce zawsze mają najwięcej witamin.
Doprawiaj do smaku i delektuj się nim – smak poprawi np. cynamon, imbir lub miód. Pij koktajl małymi łyczkami.
Dekoruj – podane w wysokich szklankach koktajle pozytywnie wpłyną na nasz apetyt. Na brzegu szklanki możemy umieścić np. listek mięty lub plasterek ulubionego owocu.

Przepisy na smaczne green smoothies:

Koktajl ze szpinaku, winogron i brzoskwiń:

Składniki:

• 2 szklanki świeżych liści szpinaku
• szklanka wody mineralnej
• 2 brzoskwinie
• 2 szklanki winogron

Przygotowanie:

Zmiksuj najpierw szpinak z wodą. Następnie dodaj owoce i zblenduj ponownie. Podaj w koktajlowych szklankach, których brzeg możesz ozdobić plasterkiem brzoskwini.


Koktajl z sałaty i gruszki:

Składniki:

• 2 szklanki liści sałaty masłowej
• 1 gruszka średniej wielkości
• 2 łyżki dowolnego miodu
• 1/4 szklanki wody (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zmiksować sałatę z wodą, po czym dodać pozostałe składniki i ponownie zblednować. Koktajl najlepiej smakuje świeży.

Smacznego!