Jaka dieta na redukcję tłuszczu?
Zanim rozpoczniesz dietę redukcyjną, powinieneś poznać swoją całkowitą i podstawową przemianę materii. Co to jest i skąd właściwie wziąć takie wartości? Podstawowa przemiana materii (PPM lub BMR) to minimalna ilość energii, której organizm potrzebuje w ciągu doby, aby móc żyć. Nie wlicza się w to żadnej aktywności fizycznej, a jedynie to, co zużywają organy wewnętrzne, aby funkcjonować. Wartość PPM podaje się w kilokaloriach. Na tę wartość składa się wiele czynników, m.in. wiek, waga, płeć, i oblicza się ją ze specjalnego wzoru. Samemu najprościej to wyliczyć za pomocą jednego z kalkulatorów PPM dostępnych w internecie. Całkowita przemiana materii to natomiast suma podstawowej przemiany materii oraz całej aktywności fizycznej, którą wykonujemy w ciągu dnia, m.in. chodzenie, poruszanie kończynami, sprzątanie, treningi.
Będąc na diecie redukcyjnej, powinniśmy przede wszystkim zmniejszyć dzienną kaloryczność posiłków o 500-1000 kcal względem całkowitej przemiany materii.
Jeśli chodzi o podział makroskładników, na diecie redukcyjnej zmniejszamy przede wszystkim ilość tłuszczy. Energia powinna pochodzić w 15 - 25% z białka, 45 - 55% z węglowodanów i 20 - 35% z tłuszczów. Pamiętaj jednak, aby kaloryczność całego dnia nie była niższa niż PPM. Dieta powinna być bogata w błonnik, uboga w węglowodany proste (np. białe pieczywo, słodycze) i produkty wysokoprzetworzone. Tylko zdrowa dieta na redukcję tkanki tłuszczowej, bogata w witaminy i minerały, zapewni długotrwałe pozytywne efekty dla sylwetki.
Co jeść na redukcji tkanki tłuszczowej?
Produkty na redukcję tkanki tłuszczowej
Redukcja masy ciała wcale nie oznacza głodówki. Dieta na zmniejszenie tkanki tłuszczowej naprawdę może zapewnić uczucie sytości i jednocześnie być smaczna. Co jeść na redukcję tłuszczu? Lista jest długa i każdy, bez względu na to, czy spożywa mięso, czy nie, znajdzie na niej coś dla siebie.
Produkty pełnoziarniste
Produkty pełnoziarniste, takie jak m.in. razowe pieczywo, pełnoziarnisty makaron, kasze, brązowy ryż, są bardzo ważne w redukcyjnej diecie, ponieważ ze względu na wysoką zawartość błonnika na długo zapewniają uczucie sytości. Ponadto, ze względu na to, że są mniej przetworzone niż np. biały ryż i zwykły makaron, zawierają spore ilości witamin z grupy B, które potrzebne są m.in. do właściwego funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu wielu substancji odżywczych.
Co najlepiej jeść na redukcji z grupy produktów pełnoziarnistych? Od lat dużą popularnością cieszą się płatki owsiane. Nic dziwnego, ponieważ na długo zapewniają uczucie sytości, jednocześnie mając korzystny wpływ na zdrowie. Jakie jeszcze produkty jeść na redukcji?