Data publikacji:

Z czym i jak pić rum?

Chcesz ugościć znajomych letnimi, plażowymi, pysznymi drinkami? Bez rumu się nie obędzie! Podpowiadamy z czym pić rum oraz jakie koktajle możesz dzięki niemu przygotować. Zapewniamy, że znasz je doskonale.
drink z rumem

Czym właściwie jest rum?

Rum niewątpliwie należy do mocnych alkoholi. Ma od ok. 37 do 80%, lecz najczęściej można spotkać się z tą pierwszą wartością. Choć niektóre butelki szlachetnego rumu osiągają wysokie ceny, historia rumu jest znacznie bardziej przyziemna. Trunek ten powstaje bowiem z… odpadu. Podczas produkcji cukru trzcinowego pozostaje duża ilość soku z trzciny, zawierającego cenne minerały. Mimo, że nie przydają się w procesie pozyskiwania cukru, stanowią ważny składnik przyszłego alkoholu. Rum robiony jest także ze skoncentrowanego soku trzcinowego, czyli z syropu, a także z melasy.
Skąd bierze się barwa i aromat rumu? W dużej mierze pochodzi od rodzaju beczek, w jakich trunek jest składowany. Dojrzewanie może odbywać się m.in. w dębowych beczkach, które nadają mu aromat oraz ciemną barwę. Rum dojrzewający w stalowych zbiornikach pozostaje bezbarwny. Na kolor rumu ma wpływ także długość przechowywania. Alkohol przechowywany krótko ma jasną barwę, z czasem nabiera złotego koloru, a najszlachetniejsze, długo sezonowane rumy stają się ciemne. W ocenie jakości rumu nie można jednak kierować się wyłącznie kolorem. Niektórzy producenci celowo barwią swoje produkty melasą lub palonym cukrem.

Z czym pić rum?

To, z czym najlepiej połączyć rum oraz jaki charakter przybierze drink, zależy głównie od rodzaju rumu. Jasne rumy doskonale nadają się do lekkich drinków, a ich łagodny smak nie dominuje nad całością kompozycji. Na ich bazie możesz przygotować letnie, orzeźwiające drinki z trawą cytrynową, limonką czy miętą.

Nieco inaczej jest w przypadku ciemnych, a zwłaszcza przyprawianych rumów. Te dość często zawierają nuty korzenne i przyprawowe, więc dobrze komponują się z podobnymi smakami, np. imbirem, anyżem, orzechami, karmelem czy wanilią. Mniej więcej pośrodku znajdują się rumy o złotej barwie, doskonale nadające się do egzotycznych drinków z ananasem, mango lub kokosem. Najszlachetniejsze rumy można pić podobnie jak whisky, prosto z kieliszka lub szklanki, bez żadnych dodatków.

Popularne drinki z rumem

Mojito

Składniki:
  • 40 ml białego rumu
  • 20 syropu z cukru trzcinowego
  • 25 ml soku z limonki
  • kilka listków mięty
  • 80 ml wody gazowanej
  • kruszony lód
Przepis: Wrzuć do szklanki miętę i dodaj sok lub plasterki limonki. Ugniataj miętę, aż poczujesz jej aromat. Dosyp cukier trzcinowy i rozpuść w soku z limonki lub dolej gotowy syrop. Dodaj kostki lodu lub poruszony lód. Wlej 40-60 ml białego rumu i uzupełnij drinka wodą gazowaną o neutralnym smaku.

Daiquiri

Składniki:
  • 40 ml białego rumu
  • 20 ml soku z limonki
  • 5 ml syropu cukrowego
  • kostki lodu
Przepis: Wrzuć wszystkie składniki do shakera i mocno wymieszaj. Gotowe drinki podawaj w smukłych kieliszkach koktajlowych. Ozdób je plasterkiem limonki. Koktajl daiquiri powinien być kwaskowy, więc nie przesadź z syropem.

Cuba Libre

Składniki:
  • 60 ml białego rumu
  • 150 ml coli
  • kostki lodu
  • kilka ml soku z limonki (opcjonalnie)
Przepis: Cuba Libre to jeden z najpopularniejszych, a zarazem najprostszych drinków z rumem. Wlej colę oraz rum do szklanki, dodaj kostki lodu i zamieszaj – gotowe! Opcjonalnie możesz dodać odrobinę soku z limonki.

Mai Tai

Składniki:
  • 40 ml ciemnego rumu
  • 20 ml białego rumu
  • 15 ml pomarańczowego likieru triple sec
  • 15 ml orszady (syrop orszadowy, syrop migdałowy)
  • soki do smaku (np. pomarańczowy, limonkowy, ananasowy)
  • kruszony lód
Przepis: Przelej rumy oraz likier do shakera. Dodaj ok. 30 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, limonki lub cytryny. Dolej 15 ml syropu orszadowego lub innego, łatwej dostępnego, np. migdałowego. Uzupełnij shaker lodem i wymieszaj składniki. Drinka podawaj w wysokiej szklance. Możesz go ozdobić skórką cytrusów, ziarenkami granatu lub miętą.

Pina Colada

Składniki:
  • 30 ml białego rumu (lub kokosowego Malibu)
  • 30 ml śmietanki kokosowej
  • 90 ml soku ananasowego
  • kruszony lód
Przepis: Aby uzyskać kremową konsystencje drinka, zblenduj rum, śmietankę kokosową oraz sok ananasowy (lub plastry ananasa) blenderem. Jeśli nie masz słodkiej śmietanki kokosowej (ta z puszki jest zbyt tłusta), możesz użyć aromatyzowanego, kokosowego likieru Malibu oraz śmietanki 30% lub skondensowanego mleka. Drinka podawaj z kruszonym lodem, kawałkiem limonki oraz plasterkiem ananasa.
Autor: Szymon Sonik