3. Papierosy
Wśród produktów przebarwiających zęby nie mogłoby zabraknąć papierosów. Ich wpływ jest oczywisty i trudny do uniknięcia. Papierosy powodują najczęściej żółknięcie zębów, choć w przypadku niektórych uwarunkowań (np. cienkiego szkliwa), mogą prowadzić także do sinych przebarwień. Najlepsze rozwiązanie? Przestać palić. Wówczas zachowasz białe nie tylko zęby, ale i ściany, okna, meble oraz firanki w swoim domu.
4. Wino
Zawarte w winie flawonoidy odpowiadają nie tylko za ich barwę. Stanowią także ochronę dla wina przed szkodliwym promieniowaniem światła. Co ciekawe, za barwę czerwonego wina odpowiadają barwniki… niebieskie. Nazywane są antocyjanami i zawarte są nie tylko w winogronach, ale i malinach, czarnych porzeczkach, jeżynach, czarnym bzie oraz w czerwonej kapuście. Jeśli kiedykolwiek barwiłeś jajka wielkanocne za pomocą liści czerwonej kapusty, być może zaskoczyło Cię to, że wyszły niebieskie. To dzieło antocyjanów. Podobnie, jak przebarwienia na Twoich zębach po wypiciu czerwonego wina.
5. Curry
Popularna przyprawa, charakterystyczna dla kuchni indyjskiej, to w rzeczywistości mieszanka różnych przypraw. Nie ma stałego składu oraz proporcji, ale obok m.in. imbiru, cynamonu, kolendry, pieprzu, kardamonu, goździków i innych aromatycznych przypraw zawiera kurkumę – bardzo silny żółty barwnik. Zapewne nie raz zauważyłeś, jak ciężko domyć pastę curry z talerzy i blatów – podobnie jest w przypadku zębów. Nie oznacza to jednak, że trzeba z niej rezygnować: jest bardzo zdrowa.