Data modyfikacji:

Kawa jak z kawiarni – jak zaparzyć ją w domu?

Według statystyk, każdy Polak zużywa średnio w ciągu roku ok. 3 kg kawy. Choć daleko nam do Skandynawów (nawet 13 kg kawy rocznie), ponad 50% mężczyzn deklaruje, że nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Ale jak zaparzyć tę idealną?
Przygotowaliśmy krótki poradnik na temat tego, jak zaparzyć w domu doskonałą kawę. Potrzebujesz co prawda kilku gadżetów i urządzeń, ale zapewniamy, że w porównaniu do kupowania kaw w drogich sieciówkach i tak dobrze na tym wyjdziesz. Początki zabaw w domowego baristę mogą być trudne i pełne przeszkód, jednak z czasem Twoja domowa kawa będzie znacznie smaczniejsza od tej, którą pijesz w popularnych kawiarniach. Zaczynamy!

Jak wybrać kawę dobrej jakości?


Zacznijmy od najważniejszego, czyli od wyboru samej kawy. Nie będzie dla nikogo zaskoczeniem, jeśli od razu odradzimy Ci kawę rozpuszczalną. Liofilizat kawowy tworzony jest z ziaren gorszej jakości, więc nie można oczekiwać, że napar nagle zyska wysublimowanych nut. To kawa łatwa w przygotowaniu, niedroga i na tym właściwie kończą się jej zalety.

Nieco lepiej jest w przypadku kaw mielonych, ale to jeszcze nie to. Jeśli chcesz mieć pełną kontrolę nad naparem, od razu sięgnij po całe ziarna kawy. Kolor ich wypalenia dużo powie Ci o nutach aromatycznych, zaś kształt ziaren – o jakości. Dodatkowo będziesz mieć wpływ na stopień zmielenia kawy, co ma duże znaczenie, jeśli chcesz parzyć ją w ekspresie, kawiarce czy aeropressie. Przygodę baristy warto rozpocząć w palarni kawy, gdzie dostaniesz świeżo paloną, dobrej jakości kawę, a ponadto zyskasz informację o stopniu wypalenia, kwasowości, goryczce, konsystencji czy nutach smakowych. Te informacje znajdziesz także na opakowaniach najlepszych producentów kaw.

Czym mielić kawę?


Aby ziarna kawy nadawały się do zaparzenia, należy je zmielić. Niezbędny do tego będzie młynek do mielenia kawy, bo korzystanie z blendera lub moździerza to niekoniecznie dobry pomysł. Co ciekawe, elektryczny młynek wcale nie musi być lepszy od ręcznego. Ważny jest bowiem sposób mielenia. Kawa zmielona w żarnach (zarówno w ręcznym, jak i elektrycznym młynku do kawy), będzie rozdrobnona bardziej równomierne niż ta zmielona w udarowych młynkach elektrycznych, w których jest siekana za pomocą ostrzy. 

W czym parzyć kawę?


Mogłoby się wydawać, że do stworzenia dobrej kawy niezbędny jest ekspres. Nic bardziej mylnego. Wyśmienitą kawę możesz uzyskać nawet parząc po brazylijsku, czyli… zalewając ją wodą! Kluczem do sukcesu jest jednak wysoka jakość i świeżość kawy, sposób zmielenia (nieco grubiej), porcja kawy (ok. 6 g na 100 ml), temperatura wody (gorąca, ale nie wrzątek!) czy długość parzenia.  Każdy rodzaj parzenia posiada własne parametry, które prowadzą do uzyskania najlepszego naparu, dlatego warto poznać je po zakupie urządzenia.

Sposobów na zaparzenie kawy jest wiele. Zaparzysz ją nie tylko w ekspresie do kawy, ale i kawiarce, aeropressie, frenchpressie, chemexie czy dripie. Każde z tych urządzeń pozwoli uzyskać nieco inny napar. Musisz więc kierować się własnym smakiem oraz upodobaniami: jedni traktują proces parzenia kawy jak rytuał, inni zaś wolą, gdy urządzenie zrobi wszystko za nich. W przypadku ekspresów kapsułkowych lub automatycznie mielących kawę wystarczy wcisnąć jeden guzik.

W pogodni za idealnym espresso


Zaparzenie dobrego espresso to niełatwa sztuka. W tańszych ekspresach i kawiarkach może to być nawet niemożliwe. Nie chodzi wszak tylko o to, by uzyskać mocny napar. Prawdziwe espresso powinno być nie tylko mocne, ale i kremowe, aromatyczne, przykryte gęstą cremą. Niezbędny jest do tego ekspres do kawy dysponujący odpowiednim ciśnieniem (8,5 – 9,5 bara) oraz możliwością regulacji szybkości przepływu wody. 

Dlaczego zaś umiejętność zaparzenia kremowego espresso jest tak ważna? Posłuży Ci bowiem nie tylko jako jednorazowy shot energetyczny, ale i jako baza do wielu innych kaw: americano, caffe macchiato, latte macchiato czy cappucino. 

Podsumowując, idealna kawa to, która najbardziej Ci smakuje. Aby ją jednak uzyskać, dobrze jest mieć świadomość procesów wpływających na ostatecznych smak kawy. Zły smak kawy może bowiem wynikać nie z jej walorów, ale np. ze zbyt długiego parzenia, użycia zbyt gorącej wody lub zastosowania za małej porcji. Znalezienie idealnych parametrów, skutkujących doskonałą kawą, to wciągająca przygoda.

Szymon Sonik