Przygotowaliśmy krótki poradnik na temat tego, jak zaparzyć w domu doskonałą kawę. Potrzebujesz co prawda kilku gadżetów i urządzeń, ale zapewniamy, że w porównaniu do kupowania kaw w drogich sieciówkach i tak dobrze na tym wyjdziesz. Początki zabaw w domowego baristę mogą być trudne i pełne przeszkód, jednak z czasem Twoja domowa kawa będzie znacznie smaczniejsza od tej, którą pijesz w popularnych kawiarniach. Zaczynamy!
Jak wybrać kawę dobrej jakości?
Zacznijmy od najważniejszego, czyli od wyboru samej kawy. Nie będzie dla nikogo zaskoczeniem, jeśli od razu odradzimy Ci kawę rozpuszczalną. Liofilizat kawowy tworzony jest z ziaren gorszej jakości, więc nie można oczekiwać, że napar nagle zyska wysublimowanych nut. To kawa łatwa w przygotowaniu, niedroga i na tym właściwie kończą się jej zalety.
Nieco lepiej jest w przypadku kaw mielonych, ale to jeszcze nie to. Jeśli chcesz mieć pełną kontrolę nad naparem, od razu sięgnij po całe ziarna kawy. Kolor ich wypalenia dużo powie Ci o nutach aromatycznych, zaś kształt ziaren – o jakości. Dodatkowo będziesz mieć wpływ na stopień zmielenia kawy, co ma duże znaczenie, jeśli chcesz parzyć ją w ekspresie, kawiarce czy aeropressie. Przygodę baristy warto rozpocząć w palarni kawy, gdzie dostaniesz świeżo paloną, dobrej jakości kawę, a ponadto zyskasz informację o stopniu wypalenia, kwasowości, goryczce, konsystencji czy nutach smakowych. Te informacje znajdziesz także na opakowaniach najlepszych producentów kaw.