Data publikacji:

Jak jeść sushi? Podstawy zasad savoir-vivre

Moda na kuchnię japońską rośnie. Dobrej klasy restauracje serwujące dania z kraju kwitnącej wiśni spotkamy już w każdym większym mieście. Sztandarową potrawą dla większości Polaków jest sushi, czyli nasączony octem ryż z najróżniejszymi dodatkami, głównie rybnymi i warzywnymi. Sushi bywa dość częstym wyborem podczas spotkań ze znajomymi lub partnerami biznesowymi. Ale jak jeść sushi, by nie popełnić faux pas?

jak jeść sushi

Zacznijmy od pałeczek

Dość często spotykanym widokiem w restauracjach jest pocieranie pałeczek o siebie. Tłumaczone jest to chęcią pozbycia się drobinek drewna i drzazg. Takie zachowanie uznawane jest jednak za wysoce niestosowne i może być dla szefa kuchni obraźliwe. Pałeczki należy odpakować, rozdzielić i ułożyć w dłoni. Jeśli zauważymy, że na pałeczkach znajdują się drzazgi, zdejmijmy je dyskretnie palcami. Pałeczki umieszczamy w dłoni ostrymi końcami do przodu.  Warto poćwiczyć ich obsługę w domu, by będąc w restauracji posługiwać się już nimi swobodnie. Jedzenie pałeczkami jest bardzo proste i wygodne, jednak wymaga kilku prób.

Co zamiast pałeczek?

Jeśli nie mamy wprawy w obsłudze pałeczek, nie należy usilnie próbować z nich korzystać. Tym bardziej, że nikt od nas tego nie wymaga. W złym tonie będzie jednak prośba o widelec. Dlaczego? Otóż drugą z dostępnych metod jedzenia sushi ja ta, z którą poradzi sobie każdy. Mowa oczywiście o jedzeniu palcami. To dlatego w wielu restauracjach dostaniemy przed konsumpcją wilgotny ręcznik. Służy on do tego, by obmyć ręce przed jedzeniem sushi. Ważny jest jednak sposób jedzenia. Kawałek nigiri chwytamy od góry kciukiem, a następnie obracamy. W ten sposób ułatwimy sobie moczenie ryby w sosie sojowym, a także samo spożywanie sushi. Układając nigiri dodatkiem w stronę języka, poczujemy w pierwszej kolejności smak ryby, a nie ryżu.

Przygotowanie dodatków

Do maczania sushi w sosie sojowym służy osobna miseczka lub talerzyk. Sosu nalewamy niewielką ilość. Tylko tyle, by zużyć całość podczas jedzenia potrawy. Pozostawianie sosu sojowego jest nieeleganckie i kojarzy się z marnowaniem jedzenia. Wiele osób dokłada do sosu sojowego odrobinę pasty wasabi. Choć nie świadczy to o dobrym guście, praktyka ta jest już na tyle popularna, że nie należy się nią oburzać. Mowa oczywiście o restauracjach polskich, gdyż w Japonii zostanie to odebrane znacznie gorzej. Jak więc spożywać wasabi zgodnie z etykietą? Należy  nabrać odrobinę pasy na czubek pałeczki i nałożyć ją na kawałek sushi tuż przed jego zjedzeniem.

Jak spożywać sushi?

Zanim sięgniemy po pierwszy kawałek sushi, krótkie wyjaśnienie. Często zdarzy się sytuacja, że korzystamy wraz ze znajomymi z jednego zestawu sushi znajdującego się na wspólnej tacce. W takim przypadku kawałek nakładamy grubszą stroną pałeczek, czyli tą, która nie ma kontaktu z naszymi ustami. 

Po nałożeniu na własny talerzyk możemy nabrać odrobinę chrzanu wasabi, ująć kawałek sushi w pałeczki i zamoczyć w sosie sojowym. Pamiętajmy, by nabierać go jedynie odrobinę, gdyż ma bardzo intensywny, słony smak. Nie można z nim przesadzić także dlatego, gdyż może doprowadzić do rozpadnięcia się ryżu. Poza tym, nasączony zbyt dużą ilością sosu sojowego kawałek będzie nam kapał na stół lub ubranie, a tego byśmy nie chcieli.

Zgodnie z tradycją i etykietą, sushi spożywamy w całości. Niedopuszczalne jest krojenie kawałków, a tym bardziej rozrywanie ich za pomocą pałeczek. Umieszczamy w ustach cały kawałek, asekurując się małym talerzykiem. Tyle w teorii. Praktyka pokazuje, że w Europie często spotkamy się ze znacznie większymi kawałkami sushi, niż w Japonii. Zjedzenie ich, zwłaszcza tych bogato zdobionych, mogłoby być więc bardzo trudne. Lepiej więc zjeść kawałek na dwa razy, niż się nim udławić. Pamiętajmy jednak, by nie odkładać go na talerz, a cały czas trzymać w dłoni.

Marynowany imbir - jak go używać?

Marynowany imbir ceniony jest za swój niezwykle przyjemny, orzeźwiający, a jednocześnie ostry smak. Ta doskonała przekąska pojawia się w obecności sushi zawsze. Nie jest jednak dodatkiem, jak sos sojowy lub wasabi. Nie nakładamy imbiru na kawałek sushi i nie spożywamy go wraz z nim. Służy do tego, by oczyścić nim kubki smakowe, wyostrzyć zmysł smaku i przygotować się na spożycie kolejnej porcji potrawy. Po marynowany imbir sięgamy więc pomiędzy spożywaniem kawałków sushi, zwłaszcza innego rodzaju. Choć jest cienki i dość delikatny, to nie należy się obawiać, bez problemu złapiemy go pałeczkami.

Kilka słów odnośnie pałeczek

Na koniec warto zająć się kilkoma popularnymi błędami związanymi z pałeczkami. Pod żadnym pozorem nie można nimi gestykulować, wskazywać osób lub przesuwać naczyń po stole. To wyjątkowo nieeleganckie i budzi negatywne odczucia. Niedopuszczalne jest także nabijanie rolek sushi na pałeczki. Jeśli mamy z nimi problem, sięgnijmy po rolkę palcami. A co w przypadku, gdy chcemy podać komuś kawałek sushi? Tutaj znaczenie ma pewien rytuał. Musimy podać sushi na talerzu, gdyż wręczanie sushi za pomocą pałeczek symbolicznie kojarzone jest z obrzędami pogrzebowymi.

Po posiłku złączamy pałeczki ze sobą i kładziemy je na miseczce ostrą stroną w lewo. To znak, że zakończyliśmy ten smaczny i zdrowy posiłek i wiemy jak jeść sushi poprawnie. A co najważniejsze, zakończyliśmy go bez popełnienia ani jednej gafy, jak na prawdziwego mężczyznę przystało.
Autor: Szymon Sonik