Data publikacji:

Jak pić tequilę?

Planujesz imprezę w latynoskim klimacie? Dobrym uzupełnieniem będzie trunek rodem z Meksyku, czyli tequila. Zobacz, jak pić tequilę, jakie kieliszki oraz dodatki dobrać do jej podawania oraz jakie smaczne drinki możesz przygotować na bazie tego alkoholu.
jak pić tequile
Tequila to meksykańska wódka o mocy około 40%, którą uzyskuje się ze sfermentowanego soku z agawy. W zależności od rodzaju trunku, może zawierać od 40 do aż 55% alkoholu.

Rodzaje tequili

Zasadniczo tequilę możemy podzielić na dwie kategorie decydujące o jakości trunku – tequilę bez dodatków, uzyskaną jedynie na podstawie soku z agawy oraz tequilę mixto, która zawiera co najmniej 51% soku z agawy i jest wzbogacona o dodatkowe składniki. Spośród obu tych kategorii w Polsce najpopularniejsze są dwa rodzaje tequili, czyli złota i srebrna. Pierwsza ma piękną złotą barwę uzyskaną np. przez dodatek karmelu do mieszanki lub po przeniknięciu barwników z dębowych beczek, w których trunek leżakuje. Natomiast srebrna tequila jest bezbarwna.

Kieliszki do tequili

Najpopularniejszy sposób serwowania tequili to tzw. shoty. Jeśli chcesz podać tequilę w takim wydaniu, zaopatrz się w wysokie kieliszki o pojemności około 50 ml. Efektownie prezentują się modele z grubym dnem, które dodatkowo podkreślą kolor trunku, zwłaszcza jeśli stawiasz na alkohol w wersji gold. Kieliszki powinny być dość wąskie, aby można było na ich szczycie swobodnie ułożyć kawałek cytryny czy pomarańczy.

Z czym pić tequile?

To, co poza wyjątkowym smakiem i aromatem szczególnie urzeka w piciu tequili, to sposób jej podania.

Tequilę srebrną pije się z solą i cytryną. Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy polega na posmarowaniu brzegów kieliszka kawałkiem cytryny i następnie zanurzeniu ich w soli, tak aby zostały dokładnie pokryte słonymi drobinkami. Następnie do kieliszka wlewamy trunek. Podczas picia sól z brzegów kieliszka jest wyraźnie wyczuwalna w smaku. Na koniec przegryzamy kolejny kawałek cytryny.

W drugim wariancie serwowania srebrnej tequili, odrobinę soli trzeba wysypać na wierzch dłoni w zagłębienie między kciukiem a palcem wskazującym. Tuż przed wypiciem alkoholu, sól trzeba zlizać i na koniec zagryźć tequilę kawałkiem cytryny.

Tequilę złotą podaje się natomiast w towarzystwie cynamonu oraz kawałka pomarańczy. W tym przypadku znacznie lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie drugiej z powyższych metod, czyli wysypanie cynamonu na dłoń, ponieważ jest on zbyt sypki, aby dobrze obtoczyć w nim brzegi kieliszka. Tequilę można pić również jako czysty alkohol podany z lodem w niskich, pękatych szklankach.

Drinki

  • Tequila sunrise – to efektowny drink składający się ze srebrnej tequili, soku pomarańczowego oraz syropu grenadyna. Podaje się go w wysokich szklankach, które warto przyozdobić kawałkiem pomarańczy oraz palemką, co podkreśli wakacyjny klimat napoju. Bo musisz wiedzieć, że nazwa „sunrise” nie jest przypadkowa. Po zmieszaniu alkoholu i soku oraz przelaniu ich do szklanki, na koniec dodaje się syrop grenadyna. Jest on znacznie gęstszy niż mieszanka soku z alkoholem, dlatego efektownie opada na dno szklanki sprawiając, że drink barwi się jak niebo o wschodzie słońca na plaży.
  • Margarita – to klasyczny napój alkoholowy, który serwuje się w zgrabnych, wysokich kieliszkach o kształcie kapelusza. Całość przygotowuje się w shakerze z lodem. Na mieszaninę składa się tequila, likier pomarańczowy, tzw. triple sec (np. Cointreau), oraz sok z limonki. W efekcie uzyskasz dość mocny i kwaśny drink.
  • Long Island Iced Tea - kolejny barmański klasyk o sporej mocy. Na koktajl składa się pokaźna mieszanina alkoholi – tequila, wódka, gin oraz rum z dodatkiem wspomnianego wcześniej likieru triple sec, soku z cytryny oraz coli. Long Island Iced Tea podaje się w wysokich szklankach z dodatkiem plasterków cytryny.