To, co poza wyjątkowym smakiem i aromatem szczególnie urzeka w piciu tequili, to sposób jej podania.
Tequilę srebrną pije się z solą i cytryną. Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy polega na posmarowaniu brzegów kieliszka kawałkiem cytryny i następnie zanurzeniu ich w soli, tak aby zostały dokładnie pokryte słonymi drobinkami. Następnie do kieliszka wlewamy trunek. Podczas picia sól z brzegów kieliszka jest wyraźnie wyczuwalna w smaku. Na koniec przegryzamy kolejny kawałek cytryny.
W drugim wariancie serwowania srebrnej tequili, odrobinę soli trzeba wysypać na wierzch dłoni w zagłębienie między kciukiem a palcem wskazującym. Tuż przed wypiciem alkoholu, sól trzeba zlizać i na koniec zagryźć tequilę kawałkiem cytryny.
Tequilę złotą podaje się natomiast w towarzystwie cynamonu oraz kawałka pomarańczy. W tym przypadku znacznie lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie drugiej z powyższych metod, czyli wysypanie cynamonu na dłoń, ponieważ jest on zbyt sypki, aby dobrze obtoczyć w nim brzegi kieliszka.
Tequilę można pić również jako czysty alkohol podany z lodem w niskich, pękatych szklankach.