Data modyfikacji:

Grilluj stylowo - przydatne akcesoria do prawdziwego barbecue

Grill kojarzy Ci się z przypalonymi kiełbaskami oraz tanim piwem? Niesłusznie! Grillowanie może być doskonałym i stylowym sposobem na spędzenie czasu ze znajomymi, zaś potrawy pieczone na grillu nie muszą być podłe. To od Ciebie zależy, czy urządzisz przaśną biesiadę, czy eleganckie przyjęcie na poziomie. Oto zestaw akcesoriów, który pozwoli Ci się do tego przygotować.

Wybór grilla nie taki łatwy


Owszem, w okresie letnim grille dostępne są wszędzie, nawet w małych sklepikach osiedlowych oraz na stacjach paliw. Ale jaki grill wybrać? Na początek proponujemy zrezygnować z tych najtańszych – są kiepskiej jakości, chwieją się i z trudem dotrwają do końca pierwszego grillowania. Lepiej postawić na grill wyższej jakości, niekoniecznie duży. Zaletą będzie m.in. ruszt na węgiel (lepszy ciąg), pokrywa grilla, wbudowany termometr, zbiornik na popiół oraz półka, na którą odłożysz przygotowane potrawy. Najważniejsza jest jakość wykonania, gdyż większość marketowych grilli, nawet tych droższych, wykonanych jest z cienkiej, łatwo gnącej się blachy.

Jeśli stawiasz w pierwszej kolejności na zdrowie i bezproblemowość, a z grilla zamierzasz korzystać często, wybierz grill gazowy. Nie trzeba męczyć się z rozpalaniem węgla, potrawy z niego są znacznie zdrowsze, a wielu modelach znajdziesz też dodatkowe opcje (np. palnik lub piekarnik). Niewątpliwą zaleta jest stała i równomierna temperatura, dzięki czemu Twoje potrawy zawsze będą dopieczone w punkt. Na tradycyjnym grillu węglowym może być to trudne. Grille gazowe są droższe od węglowych, jednakże korzystanie z nich jest dużo tańsze. To, jak szybko zwróci Ci się zakup, zależy tylko od Ciebie.

A może grill nad ogniskiem?


Ogniska są świetne, jednakże mają jedną wadę – trudno na nich przygotować coś innego niż nabite na kijki kiełbaski. Jest jednak na to sposób. Alternatywa dla zwykłego grilla może być duży ruszt na trójnogu, zawieszany bezpośrednio nad ogniskiem. To świetny pomysł, jeśli organizujesz sporą imprezę i potrzebujesz dużego rusztu. Choć grillowanie w ten sposób jest dość trudne, ma to swój niewątpliwy urok. Pomyśl tylko o dźwięku strzelającego drewna oraz cieple wytwarzanym przez spore palenisko. Przyjemna wizja, prawda?

Narzędzia grillującego


Grillowanie to poważna sprawa, dlatego potrzebujesz solidnych narzędzi do obsługi grillowanych mięs, ryb raz warzyw. Tanie szczypce i chwytaki z marketu dadzą sobie z tym radę, jednakże nie są zbyt wygodne. Podejdź do tematu stylowo i wybierz lepszej jakości sztućce, które posłużą Ci przez wiele lat. Potrzebne Ci będzie: coś do nabijania potraw (długi widelec lub szpikulec), szczypce do łapania i przewracania mięsa oraz łopatka do wygodnego nakładania delikatnych potraw. Przyda Ci się także pędzelek do nakładania marynaty, nóż do krojenia potraw, szpikulce do szaszłyków oraz uchwyty do przytrzymywania kolb kukurydzy.

Nie tylko ruszt


Choć wiele potraw przygotujesz na zwykłym ruszcie, wprowadź do grillowania kilka urozmaiceń, którymi zaskoczysz znajomych. Zacznijmy od rożna obrotowego, na którym upieczesz doskonałego kurczaka lub specjalnego rusztu do grillowania ryb. To jednak urządzenia popularne, które na nikim nie zrobią dużego wrażenia. Co innego kamienna płyta płyta, na której przygotujesz doskonałą… pizzę z grilla! Nie od dziś bowiem wiadomo, że najlepsze pizze wypieka się w piecu na kamieniu. 

Przydatne będą także specjalne patelnie na grill, które umożliwią Ci grillowanie drobnych warzyw lub tacki, dzięki którym wytapiający tłuszcz nie będzie kapał na żarzący się węgiel. To bardzo ważne, bowiem tłuszcz spalany w ogniu wytwarza mnóstwo rakotwórczych trucizn, które dostają się do Twoich potraw. 

Ułatw sobie rozpalanie

Rozpalanie węgla drzewnego lub brykietu może okazać się problemem. Dostępne na rynku rozpałki nie są jednak zbyt korzystne dla zdrowia, a ich zapachem mogą przejść grillowane na ruszcie pyszności. Na szczęście wymyślono już sposoby, które pozwolą Ci zaoszczędzić sobie kłopotu. Jednym z prostszych i niezawodnych metod na rozpalenie grilla jest skorzystanie ze specjalnego komina. Od góry wrzucasz porcję węgla, od dołu zaś podkładasz naturalną podpałkę (np. korę brzozy, drobne suche szczapki, wióry drewna lub gazetę). Dzięki efektowi kominowemu już po chwili uzyskasz idealnie rozżarzony węgiel, który wystarczy wrzucić na palenisko. Jeszcze prostszym sposobem na rozpalenie węgla jest skorzystanie z… opalarki. Bez obaw, powstały już specjalne wersje dedykowane do rozpalania grilla. Wystarczy włożyć metalową końcówkę pomiędzy bryłki brykietu, poczekać kilkadziesiąt sekund i gotowe!

Grillowanie nie ma dobrej prasy, jednakże przy odrobinie rozsądku może być świetną formą wypoczynku oraz przygotowywania potraw. Co więcej, grillowane mięsa będą nawet korzystniejsze dla Twojej diety niż te smażone, gdyż większość tłuszczu po prostu się wytopi. Nie musisz też decydować się wyłącznie na karkówkę, kiełbasę czy podłe gotowe zestawy, dostępne w marketach. Przy użycia grilla stworzysz też zdrowsze pyszności np. warzywne szaszłyki, nadziewanego bakłażana, ryby oraz chude mięsa. Wykorzystaj ten potencjał stylowo.

Więcej artykułów na temat lifestyle

Autor: Szymon Sonik