Wybór grilla nie taki łatwy
Owszem, w okresie letnim grille dostępne są wszędzie, nawet w małych sklepikach osiedlowych oraz na stacjach paliw. Ale jaki grill wybrać? Na początek proponujemy zrezygnować z tych najtańszych – są kiepskiej jakości, chwieją się i z trudem dotrwają do końca pierwszego grillowania. Lepiej postawić na grill wyższej jakości, niekoniecznie duży. Zaletą będzie m.in. ruszt na węgiel (lepszy ciąg), pokrywa grilla, wbudowany termometr, zbiornik na popiół oraz półka, na którą odłożysz przygotowane potrawy. Najważniejsza jest jakość wykonania, gdyż większość marketowych grilli, nawet tych droższych, wykonanych jest z cienkiej, łatwo gnącej się blachy.
Jeśli stawiasz w pierwszej kolejności na zdrowie i bezproblemowość, a z grilla zamierzasz korzystać często, wybierz grill gazowy. Nie trzeba męczyć się z rozpalaniem węgla, potrawy z niego są znacznie zdrowsze, a wielu modelach znajdziesz też dodatkowe opcje (np. palnik lub piekarnik). Niewątpliwą zaleta jest stała i równomierna temperatura, dzięki czemu Twoje potrawy zawsze będą dopieczone w punkt. Na tradycyjnym grillu węglowym może być to trudne. Grille gazowe są droższe od węglowych, jednakże korzystanie z nich jest dużo tańsze. To, jak szybko zwróci Ci się zakup, zależy tylko od Ciebie.