3. Wybór alkoholu do posiłku
Wybór alkoholi do posiłku następuje na samym początku składania zamówienia. W zależności od klasy restauracji Twoje zamówienie przyjmie albo kelner, albo sommelier. Wino do posiłku wybiera osoba składająca zamówienie (pytanie o trunek przeważnie kierowane jest do mężczyzny). Nie krępuj się zapytać o radę pracownika. Gafą nie będzie również pozostawienie wyboru kobiecie, zwłaszcza jeśli to ona lepiej zna się na winie.
4. Serwowanie wina
Zanim kelner rozleje wino do kieliszków, poprosi Cię o akceptację trunku. Na początku pokaże Ci butelkę/etykietkę i poczeka na akceptację. Gdy otrzyma znak (kiwnięcie głową), otworzy butelkę i poda Ci korek do powąchania. Kolejnym etapem jest nalanie niewielkiej ilości do posmakowania: weź łyk i skosztuj. Jeżeli wino spełnia Twoje oczekiwania, kelner napełni kieliszek Twojej towarzyszki i dopełni Twój. O ile nie jesteś cenionym degustatorem gronowego trunku, postaraj się nie imitować zachowań zaobserwowanych w filmach. Nie mlaskaj, nie płucz winem ust, nie próbuj mieszać kieliszkiem (pechowo możesz oblać siebie lub swoją partnerkę). Możesz subtelnie powąchać zawartość lampki oraz dłużej przetrzymać niewielki łyk wina na języku, by lepiej poczuć jego smak.
5. Kieliszki
Alkohole serwowane w kieliszka trzymaj za nóżkę. W ten sposób nie ogrzejesz zawartości (nie zepsujesz smaku). Wyjątek stanowią koniaki, które pod wpływem ciepła uwalniają bukiet.
6. Kolejność serwowania alkoholu
Kolejność zamawianych trunków jest również ważna. Pierwszą zasada brzmi: nie podaje się do kawy (digestif) alkoholi podawanych podczas aperitifów. Druga: najpierw wina białe, później czerwone. Trzecia: najpierw wina wytrawne, później słodkie. Nie należy podawać/zamawiać szampana między winami. Wina musujące serwujemy przed winami lub po.