Savoir-vivre: kolacja w restauracji cz. 2

Jednym z elementów eleganckiej kolacji w restauracji jest alkohol. Przedstawiamy zasady dobrego wychowania dotyczące napojów wyskokowych.

Napoje alkoholowe to trudny temat. Oferta trunków jest tak duża, do tego odpowiednia zastawa, roczniki, kolory, aperitif, digestif. Nie każdy jest sommelierem czy znawcą whiskey - to nie wstyd. Sztuką jest zachować się godnie i elegancko, nawet nie mając takiej wiedzy. 

1. Rozwaga! 

Zanim odpowiemy o kilku ważnych kwestiach, zwrócimy uwagę na jedną rzecz, a mianowicie rozwagę! Alkohol łatwo oszukuje ciało i umysł. Zachowaj umiar w spożywaniu drinków. Większym nietaktem niż pomylenie kieliszka do wina czerwonego z tym do białego jest upicie się w restauracji. Nietakt to bardzo łagodne określenie.

2. Aperitif i digestif 

Aperitif to drink serwowany przed posiłkiem. Ma pobudzić apetyt. Nie wybieraj mocnych alkoholi, gdyż znieczulą Twoją wrażliwość na smak potrawy. Jeśli w ogóle nie chcesz zaczynać kolacji od "procentów", to zamów szklankę wody. Digestify to drink serwowany po posiłku "na lepsze trawienie". Składa się z mocnego trunku (np. nalewek na spirytusie). Oba drinki nie są koniecznością. W dobrym tonie jest zamówić aperitif dla siebie i towarzyszki. Kobieta powinna sama wybrać napój, który dla niej zamówisz. 

3. Wybór alkoholu do posiłku 

Wybór alkoholi do posiłku następuje na samym początku składania zamówienia. W zależności od klasy restauracji Twoje zamówienie przyjmie albo kelner, albo sommelier. Wino do posiłku wybiera osoba składająca zamówienie (pytanie o trunek przeważnie kierowane jest do mężczyzny). Nie krępuj się zapytać o radę pracownika. Gafą nie będzie również pozostawienie wyboru kobiecie, zwłaszcza jeśli to ona lepiej zna się na winie.


4. Serwowanie wina 

Zanim kelner rozleje wino do kieliszków, poprosi Cię o akceptację trunku. Na początku pokaże Ci butelkę/etykietkę i poczeka na akceptację. Gdy otrzyma znak (kiwnięcie głową), otworzy butelkę i poda Ci korek do powąchania. Kolejnym etapem jest nalanie niewielkiej ilości do posmakowania: weź łyk i skosztuj. Jeżeli wino spełnia Twoje oczekiwania, kelner napełni kieliszek Twojej towarzyszki i dopełni Twój. O ile nie jesteś cenionym degustatorem gronowego trunku, postaraj się nie imitować zachowań zaobserwowanych w filmach. Nie mlaskaj, nie płucz winem ust, nie próbuj mieszać kieliszkiem (pechowo możesz oblać siebie lub swoją partnerkę). Możesz subtelnie powąchać zawartość lampki oraz dłużej przetrzymać niewielki łyk wina na języku, by lepiej poczuć jego smak. 


5. Kieliszki 

Alkohole serwowane w kieliszka trzymaj za nóżkę. W ten sposób nie ogrzejesz zawartości (nie zepsujesz smaku). Wyjątek stanowią koniaki, które pod wpływem ciepła uwalniają bukiet.

6. Kolejność serwowania alkoholu 

Kolejność zamawianych trunków jest również ważna. Pierwszą zasada brzmi: nie podaje się do kawy (digestif) alkoholi podawanych podczas aperitifów. Druga: najpierw wina białe, później czerwone. Trzecia: najpierw wina wytrawne, później słodkie. Nie należy podawać/zamawiać szampana między winami. Wina musujące serwujemy przed winami lub po.

Polecane artykuły

mięśnie brzucha

Jak wyrzeźbić mięśnie brzucha? Jak zrobić kaloryfer

2019-02-07
Nie ma mężczyzny, który nie marzyłby o efektownym sześciopaku. Wyrzeźbiony, płaski brzuch to najlepszy wyznacznik dobrej formy. Jest przy tym bardziej uwielbiany przez kobiety niż duże bicepsy czy pękata klatka piersiowa. Jak wypracować doskonałą sylwetkę plażową? Zacznij pracę nad nią już dziś, a zdążysz do wakacji.
Spodnie w góry

Jakie spodnie w góry zimą? A jakie spodnie trekkingowe na lato?

2020-02-19
Jakie powinny być spodnie w góry? Jak wybrać zimowe i letnie spodnie górskie, aby pogodzić: cenę, wygodę, trwałość i przeznaczenie? Zapraszamy do poniższego artykułu, które opowiada na zadane pytania.
T-Shirt i marynarka

Jaki T-shirt do marynarki? Najlepsze połączenia

2019-04-14
T-shirt i marynarka — połączenie, które przez jednych uznawane jest za stylowe, przez innych zaś za wyjątkowo drażniący kicz. Co ciekawe, rację mają obie strony. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach i końcowy efekt zależy od wielu czynników. Nie każda marynarka nadaje się wszak do połączenia z T-shirtem i nie każdy T-shirt założony pod marynarką będzie wyglądał dobrze.
Przydatne akcesoria do grilla

Grilluj stylowo - przydatne akcesoria do prawdziwego barbecue

2022-04-28
Grill to niezwykle popularna forma przygotowywania potraw, ale i równie niedoceniana. Jeśli kojarzy Ci się z imprezą niskich lotów to postaramy się odczarować tę złą opinię. Przygotowaliśmy listę akcesoriów, dzięki którym przygotujesz świetne i stylowe przyjęcie.