Jak jeść ananasa?
Ananas to jeden z tych owoców, który stwarza niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Świetnie komponuje się z mięsami, innymi owocami, a nawet warzywami. Za pomocą ananasa w świetny sposób można przełamać potrawy słone i ostre.
Po ananasa warto sięgnąć również wtedy, gdy brak ci pomysłu na zdrową przekąskę. Owsianka, a może zdrowy koktajl? Z pomocą ananasa stworzysz pyszny, a zarazem bardzo zdrowy posiłek.
Osoby odbywające dietę odchudzającą mogą spróbować rewelacyjnego koktajlu z ananasa, który przyspiesza metabolizm. Wystarczy zblendować kilka cząstek ananasa z odrobiną wody, a następnie dodać do mieszanki odrobinę pieprzu cayenne. Taki koktajl doskonale pobudza układ trawienny, a ponadto wspomaga spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej.
Innym sposobem na skorzystanie z dobroczynnych właściwości egzotycznego owocu jest przygotowanie soku z ananasa – właściwości nawadniające i odżywcze tego napoju sprawiają, że gasi pragnienie o wiele lepiej niż zwykła woda. Sok z ananasa śmiało można określić jako naturalny napój izotoniczny! Oczywiście, najlepszym wyborem będzie świeżo wyciskany sok domowej roboty.
Jak wybrać ananasa w sklepie?
W sklepach znajdziesz ananasy pod różnymi postaciami, w tym owoce świeże, kandyzowane oraz w puszkach. Najlepszym wyborem będzie oczywiście świeży owoc ananasa. Jednak jak wybrać ten najlepszy? Rozmiar okazu nie ma tu większego znaczenia – zarówno małe, jak i większe owoce okażą się dobrym rozwiązaniem. Warto wybierać ananasy, które wydają się cięższe w stosunku do swojej wagi – oznacza to, że owoc jest młody i bardzo soczysty.
Ananas jadalny – owoc z małą ilością pestycydów
Mogłoby się wydawać, że sprowadzany z daleka ananas jadalny jest traktowany dużą ilością środków ochrony roślin. Niejedną osobę zdziwi fakt, że ananas, tuż obok kapusty i awokado, znajduje się na liście produktów zawierających najmniej pestycydów. Organizacja EWG umieściła go na liście tzw. „Czystej 15”.
Pamiętaj jednak, że mimo to, skórkę ananasa warto obierać innym nożem niż ten, który zastosujesz do krojenia miąższu. Dzięki temu, nie przeniesiesz środków, którymi pokryto owoc przed transportem do jego jadalnej części.