Data publikacji:

Jägermeister. Jak i z czym pić?

Wokół każdego legendarnego alkoholu tworzy się rytuał spożywania. Martini musi być wstrząśnięte, nie mieszane, a tequilla bardzo często występuje wraz z solą i limonką. Jak jest w przypadku Jägermeistera? Podpowiadamy jak i z czym pić likier Jägermeister.

Czym jest Jägermeister?

Jägermeister to jeden z najbardziej rozpoznawalnych likierów na świecie. Niemiecki alkohol jest drugim najlepiej sprzedającym się likierem, a przewyższa go jedynie irlandzki likier śmietankowy Baileys. Sprzedawany w charakterystycznych, prostokątnych butelkach trunek ma 35% zawartości alkoholu i słodko-gorzki, ziołowo-korzenny smak. Dawniej używany był jako lek, ale dość szybko odkryto jego „rozrywkową” stronę. Oryginalna receptura Jägermaistera, złożona z 56 składników, pochodzi z 1934 roku, a jej autorem jest niemiecki myśliwy i gorzelnik – Curt Mast.

Jägermeister nieodłącznie kojarzy się z kulturą łowiecką. Już sama jego nazwa oznacza w języku niemieckim „mistrza łowiectwa”. Na etykiecie butelki znajdziesz logo z głową jelenia, pomiędzy którego rogami widnieje krzyż. To nawiązanie do legendy o św. Hubercie, któremu podczas polowania ukazał się jeleń z jaśniejącym krzyżem pomiędzy rogami.

Ze względu na dużą ilość podróbek Jägermeistera warto upewnić się, że butelka ma napis wytłoczony na boku. Likier dostępny jest w wielu pojemnościach: 20 ml, 40 ml, 100 ml, 200 ml, 350 ml, 500 ml, 700 ml, a nawet 1,75 l. Kształt butelki nie jest przypadkowy.

To efekt eksperymentów Curta Masta, który pragnął zaprojektować butelkę najbardziej odporną na stłuczenie. Po setkach uderzeń młotkiem  oraz upuszczeń na dębową posadzkę doszedł do wniosku, że największą wytrzymałość da butelka o prostokątnym kształcie, używana do dziś.

W jakich naczyniach podawać Jägermaistera?

Najpowszechniejszym sposobem spożywania Jägermaistera jest picie mocno zmrożonych shotów prosto z kieliszków do wódki. Zalecana temperatura trunku to -18 stopni Celsjusza, czyli tyle ile osiągają domowe zamrażalki. Według producenta w takiej temperaturze smak likieru jest najbardziej zbalansowany, pozbawiony spirytusowych nut. Warto też podkreślić, że niska temperatura osłabia zapach, który nie wszystkim przypada do gustu.
Równie popularne są drinki na bazie Jägermaistera. Te podaje się w niskich i masywnych szklankach, takich jak do whisky, lub nieco wyższych, do drinków i napojów. Dzięki temu drinki utrzymują niską temperaturę i nie są ogrzewane dłonią. Jednocześnie nie przemrażają szklanki i można je swobodnie trzymać w dłoni.

Jägermeister – z czym pić?

Pomysłów na drinki z likierem Jägermaister jest wiele. Ziołowo-korzenny trunek pasuje do cytrusów, soków owocowych, syropów, innych alkoholi (np. piwa, whisky, wina czy likierów), a nawet herbat. Słynną kompozycją jest także Jägerbomb, czyli dring na bazie Jägermeistra oraz Red Bulla. Warto jednak pamiętać, że połączenie wysokoprocentowego alkoholu z napojem  energetycznym może być niebezpieczne dla zdrowia, zwłaszcza dla osób z wysokim ciśnieniem.

Proste drinki z Jägermeisterem

Jägerbomb

Jägerbomb to drink przypominający popularnego w Polsce „U-bota”. Jego przygotowanie jest dziecinnie łatwe: nalej Red Bulla do szklanki (¾ objętości), a następnie wrzuć do środka kieliszek ze zmrożonym Jägermeisterem. To kultowe połączenie, popularne szczególnie w Stanach Zjednoczonych.

Jägermeister Orange

Orzeźwiający i cytrusowy – taki jest drink Jägermeister Orange. To proste, ale bardzo estetyczne połączenie. Do wysokiej szklanki wsyp pokruszony lód i wlej 40 ml likieru Jägermeister. Dolej powoli pomarańczowego soku do pełna. Szklankę udekoruj skórką pomarańczy.

Jägermeister Old Fashioned

Old Fashioned to drink, który podaje się w niskich i masywnych szklankach. Wrzuć do szklanki kostki lodu i wlej 40 ml Jägermeistera. Uzupełnij szklankę odrobiną żytniej whiskey i dodaj syropu klonowego lub miodu do smaku. Możesz wkropić także klika kropel angostury, czyli gorzkiej wódki z Trynidadu i Tobago.