Jesteś fanem dobrego piwa? Na świecie istnieją setki gatunków tego trunku, z których można wyróżnić kilkanaście najpopularniejszych. Jakie odmiany tego alkoholu wyróżniamy? Sprawdź nasz artykuł, w którym opisujemy wszystkie najważniejsze rodzaje piwa!
Choć wielu osobom piwo kojarzy się zwykle z klasycznym lagerem, smakosze tego trunku wiedzą, że istnieje kilkaset jego rodzajów. Każde piwo składa się z wody, drożdży, słodów oraz chmielu. Poszczególne typy piwa różnią się od siebie zarówno rodzajem tych składników, jak i obecnością innych dodatków.
Każdy gatunek piwa ma charakterystyczny smak, aromat oraz barwę. Wpływają na nie takie czynniki, jak:
Najpopularniejszy podział piw opiera się na ostatnim z podpunktów. Wyróżniamy piwa fermentacji górnej oraz dolnej. Poniżej opisujemy najpopularniejsze gatunki.
Sprawdź również, jak zrobić piwo w domu.
Przeczytaj również: Najmocniejsze piwa na świecie
Piwa górnej fermentacji charakteryzują się bogatym aromatem, a to dlatego, że proces ten przebiega szybciej niż fermentacja dolna. Dzięki temu trunek zawiera więcej estrów i wyższych alkoholi, które tworzą jego pełniejszy smak.
Drożdże podczas produkcji piw górnej fermentacji pracują w dość wysokich temperaturach (16-30 stopni Celsjusza). Poniżej opisujemy najpopularniejsze rodzaje piw ale.
APA (American Pale Ale) – amerykańskie jasne piwo typu ale. Charakteryzuje się umiarkowaną pianą, dość mocnym aromatem chmielowym i goryczką od umiarkowanej do mocnej. Zazwyczaj jest klarowne.
IPA (India Pale Ale) – indyjskie jasne piwo typu ale. Wyróżnia się intensywnym chmielowym aromatem i mocną goryczką. Jest orzeźwiające i bogate w smaku, zazwyczaj klarowne.
AIPA (American India Pale Ale) – to amerykańska odmiana klasycznej IPY. Piwo to jest zazwyczaj klarowne, z mocnym aromatem chmielowym oraz nutą cytrusów, kwiatów lub innych roślin.
Piwo pszeniczne (Witbier, Weissbier) – ten rodzaj piwa charakteryzuje się słodko-cytrusowym aromatem. Często w smaku wyczuć można również dojrzałe banany lub nutę kolendry, czasem przyprawy korzenne. Ma bardzo słabo wyczuwalną goryczkę. Piwo pszeniczne zawsze jest mętne.
Angielski porter – to ciemne piwo o intensywnym, ciężkim aromacie. W smaku wyczuć można nuty karmelowe, orzechowe lub czekoladowe. Ma ciemnobrązową barwę i słodowy posmak. Piwa gatunku porter mają często dość sporą zawartość alkoholu (nawet do kilkunastu procent).
Stout – to ciemne piwo wytwarzane z prażonego słodu jęczmiennego. Wyróżnia się silną goryczką, ciężkim, słodowym, lekko kwaskowatym smakiem i niemal czarną barwą. Do popularnych podgatunków tego piwa należą Milk Stout, Coffee Stout, Oatmeal Stout czy też Chocolate Stout.
Piwa dolnej fermentacji wyróżniają się czystym, rześkim smakiem. Proces ich produkcji jest dłuższy niż w przypadku piw górnej fermentacji, a drożdże pracują w niższej temperaturze (8-12 stopni Celsjusza). Poniżej opisujemy najpopularniejsze lagery.
Klasyczny lager – to najpopularniejszy gatunek piwa na świecie. Ma świeży, czysty smak, niski poziom goryczki i książkowy skład. Klasyczne lagery są klarowne i wyróżniają się bursztynową barwą.
Pilzner – choć piwo to wywodzi się z Czech, obecnie równie słynną jego odmianą jest Pilzner niemiecki. Trunki te mają jasną, klarowną barwę. Wyróżniają się wyczuwalną goryczką, wyraźnym smakiem chmielu i zbożowym aromatem.
Koźlak – to gatunek mocnego piwa ze słodu jęczmiennego. Ma silny aromat i wyczuwalną goryczkę. Podczas produkcji leżakuje nawet kilkanaście tygodni.
Marcowe – ten rodzaj piwa wziął swoją nazwę od okresu, w którym tradycyjnie było warzone. Marcowe jest w smaku słodowe i chmielowe. Produkuje się je w marcu, a następnie leżakuje przez całą wiosnę oraz lato, aż do września.