Data publikacji:

Domowe piwo – jak zrobić piwo w domu? 

Kraftowe piwa, warzone z największą starannością w małych browarach, już od kilku lat są niezwykle popularne. Nie jest to jednak mały wydatek – od 8 do nawet 50 zł za butelkę! A co powiesz na domowe piwo? Jego smak jest nieporównywalny z żadnym innym, no i w perspektywie czasu samodzielne warzenie to spora oszczędność. A jaka satysfakcja! Chcesz wiedzieć, jak zrobić piwo w domu? To prostsze niż sądzisz, o czym przekona cię poniższy artykuł. 

Jak zrobić piwo w domu? Najpierw kup odpowiedni sprzęt do uwarzenia domowego piwa 

Potrzebne ci będą:
  • 2 kotły warzelne lub duże gary (min. 30 litrów),


  • 2 pojemniki fermentacyjne,


  • filtrator z oplotu,

  • wężyk silikonowy do rozlewu,

  • termometr,

  • cukromierz,

  • roztwór wodny jodu,


  • kapslownica,

  • duża łyżka do mieszania w kotle lub garze,

  • środek do dezynfekcji,

  • butelki i kapsle,


  • chmiel,


słód,

Na czym polega robienie własnego piwa?

A teraz omówmy wszystko po kolei. Do czego przyda się pojemnik fermentacyjny? Do filtracji piwa, a później właśnie do fermentacji. Filtrator z oplotu nie jest typowo piwowarskim sprzętem, ponieważ takiego rodzaju wężyka najczęściej używa się w hydraulice. Aby posłużył ci w procesie filtracji, musisz wyjąć jego gumowe wnętrze, a koniec zgnieść.

Taki wężyk podpinasz do pojemnika fermentacyjnego od jego wewnętrznej strony tuż przed procesem filtracji. Kolejny wężyk, czyli ten silikonowy, jest niedrogi, a jakże przydatny.

Podpinasz go do kranika pojemnika fermentacyjnego i przy jego pomocy wykonujesz proces filtracji, a później rozlewasz nim trunek. A po co ci cukromierz? Na początku pokazuje, czy twoje warzenie doprowadziło do stworzenia piwa, czy w garnku masz jedynie samą wodę bez alkoholu. Później odpowiednia wartość na cukromierzu będzie dla ciebie znakiem, że możesz butelkować piwo.

Roztworem wodnym jodu wykonasz próbę jodową. Pokaże ona obecność skrobi w robionym przez ciebie zacierze – w twoim trunku nie może jej być, ale o tym dalej. 

Skupmy się wreszcie na samych składnikach piwa. Czym jest chmiel chyba mówić nie trzeba. A czym jest słód? To wykiełkowane ziarna zbóż. W procesie tworzenia domowego piwa to właśnie z niego wydobędzie się cukier, który później drożdże przetworzą na alkohol. 

Jak zrobić piwo w domu? Domowe piwo krok po kroku 

Poniżej podany przepis pozwoli ci przygotować 20 litrów domowego piwa. Zaczynajmy!

  1. Do garnka lub kotła warzelnego wlej 14 litrów wody. Teraz podgrzej ją do temperatury 65 stopni Celsjusza– przyda ci się termometr. 
  2. Wsyp słód. Ile? Słód powinien zajmować ok. 1/3 wlanej wcześniej wody. Całość dokładnie, ale ostrożnie wymieszaj. Twój zacier jest gotowy.
  3. Zmniejsz temperaturę zacieru do ok. 61-63 stopni Celsjusza i utrzymuj ją przez ok. 30 minut. Jest to niezwykle istotne, ponieważ w tym czasie skrobia zawarta w słodzie rozkładana jest na cukry, które później zamienią się w alkohol. 
  4. Po 30 minutach utrzymywania zacieru w podanej wyżej temperaturze, przeprowadź próbę jodową. Jest ona niezbędna, aby ustalić czy znajdują się w nim jeszcze skrobia. Wlej do oddzielnego naczynia, np. głębokiego talerza, kilka łyżek zacieru. Teraz dodaj do niego parę kropli roztworu wodnego jodu. Gdy zacier zostanie zabarwiony na ciemny granat, to znak, że musisz jeszcze poczekać, ponieważ skrobia nadal się w nim znajdują. 
  5. Gdy masz już pewność, że w zacierze nie ma skrobi, podgrzej go do 72 stopni Celsjusza. W tej temperaturze przetrzymaj zacier kolejne 30 minut. W tym czasie śladowe ilości skrobi znajdujące się w słodzie, zostaną zmienione w cukry niefermentujące. To właśnie one nadają piwu słodowego smaku. 
  6. Kolejny krok to ponowne podgrzanie zacieru – tym razem do 78 stopni Celsjusza. Utrzymuj tę temperaturę przez 10 minut. Dzięki temu zacier stanie się mniej kleisty i łatwiej będzie ci go filtrować. 
  7. Zaczynamy filtrację. Do pojemnika fermentacyjnego dokręć od wewnętrznej strony (do zaworu kranika) filtrator z oplotu. Pamiętaj, aby najpierw odpowiednio go przygotować, o czym pisaliśmy wyżej. Z przodu doczep do kranika silikonowy wężyk. 
  8. Przenieś cały zacier do pojemnika. Odczekaj parę minut, aby wszystko się ułożyło. Następnie odkręć kranik. Pierwsze 1-2 litry płynu, czyli naszej brzeczki, spuść do osobnego garnka. Właściwy płyn, z którego później powstanie piwo, możesz odsączać do swojego gara lub kotła dopiero wtedy, kiedy z kranika zacznie płynąć klarowny płyn. Mętną część brzeczki wlej z powrotem do pojemnika fermentacyjnego – ostrożnie lej ją po ściankach. 
  9. Rozpoczynamy fermentację. Odkręć kranik i przez silikonowy wężyk odsączaj brzeczkę do gara lub kotła. 
  10. Gdy w pojemniku fermentacyjnym zacznie odsłaniać się słód, zatrzymaj fermentację i dolej do słodu wodę o temperaturze 78 stopni Celsjusza. Wodę wlewaj ostrożnie, najlepiej po ściankach pojemnika fermentacyjnego. Ten krok to tzw. wysładzanie, które pozwoli wypłukać z pozostałego słodu resztę cukru. Ile wody należy wlać? Najlepiej ok. 3 litrów.
  11. Odlaną brzeczkę, tuż po jej wysładzaniu, kładziemy z powrotem na gaz. Teraz będziemy sprawdzać jej gęstość. Do tego przyda się cukromierz. Pobierz próbkę brzeczki, najlepiej do wysokiej szklanki i ostudź ją do temperatury 20 stopni Celsjusza. Teraz włóż cukromierz – na nim będziesz mieć zaznaczoną odpowiednią gęstość, jaką powinna mieć twoja brzeczka. Początkowa gęstość przeważnie waha się między 15 a 10. 
  12. Pora na chmielenie. Musisz zagotować brzeczkę i po 10 minutach gotowania dodać do niej pierwszą partię chmielu ok. 20g i drugą po ok. 45 minutach gotowania, ponownie 20g. To, ile chmielu dodasz, jest sprawą bardzo indywidualną. Podane wartości są ogólne, a perfekcję osiągniesz metodą prób i błędów. Pamiętaj, aby w trakcie gotowania brzeczki z chmielem przykryć gar pokrywką. Zostaw jednak małą szczelinę. 
  13. W czasie gotowania brzeczki zdezynfekuj pojemnik, w którym twoje piwo będzie fermentować. Umyj także pojemnik po fermentacji słodu. Za chwilę będzie ci potrzebny. Teraz przygotuj pojemniki tak samo, jak w trakcie fermentowania słodu, czyli wyposaż je w filtrator z oplotu i wężyk silikonowy. Przelej zagotowaną brzeczkę z chmielem do jednego ze zdezynfekowanych pojemników fermentacyjnych. Brzeczkę z jednego pojemnika przefiltruj do drugiego tak, jak robiłeś to przy słodzie. 
  14. Schłódź zakryty pojemnik z przefiltrowaną brzeczką z chmielem. Następnie dodaj do niej drożdże – na ich opakowaniu będziesz mieć napisane, jak je rozrobić i ile ich dodać. Piwo schowaj teraz w bezpieczne miejsce i wróć do niego za tydzień. 
  15. Minął tydzień, więc możesz rozlać swoje piwo do butelek. Nie przejmuj się jego zieloną barwą – to naturalne na tym etapie fermentacji. Przygotuj butelki. Do każdej z nich wsyp ok. 4g cukru. Dlaczego? Cukier przefermentuje i dzięki niemu piwo uzyska gaz. Następnie wlej do butelek piwo i całość zakapsluj. Pamiętaj, aby nie lać pod samą szyjkę – zostaw ok. 2 cm wolnego miejsca. Po jakim czasie piwo będzie gotowe do spożycia? Po 2 tygodniach leżakowania. Zresztą od czego masz cukromierz – nim sprawdzisz gęstość, a więc to, czy piwo jest gotowe. 

Potrzebujesz więcej informacji na temat warzenia piwa w domu? Obejrzyj poniższy tutorial: