Co z napiwkiem?
Poza granicami naszego kraju zostawianie napiwku w barach i restauracjach od dawna jest już standardem, natomiast w Polsce nie jest to jeszcze do końca rozpowszechniony zwyczaj. Jednak również w naszym kraju pozostawianie napiwku należy od wielu lat do dobrego tonu i jest coraz szerzej praktykowane przez wielu Polaków.
Najczęściej napiwek sięga 10% wartości całego zamówienia, jednak jego wysokość w dużej mierze zależy od jakości obsługi. Jeśli płacimy kartą płatniczą, to napiwek należy zostawić w gotówce, by mieć pewność, że trafił do obsługującego nas kelnera lub barmana, a nie do właściciela lokalu. Pamiętajmy jednak, by nie zostawiać drobnych monet, ponieważ to wysoce nieeleganckie. Zostawiamy wyłącznie większe monety lub banknoty.
Najlepszym rozwiązaniem jest przede wszystkim użycie zwrotu „Reszty nie trzeba.” lub „Proszę zaokrąglić do 20, 30, 40, itd.”. Najpierw upewnijmy się jednak, czy w danej restauracji obsługa nie jest doliczana do rachunku, co powinno być wyraźnie zaznaczone w karcie dań. Szeroki wybór poradników dotyczących zasad dobrego zachowania znajdziesz