Nie wszystkie rodzaje martini nadają się do tego, by pić je bez żadnych dodatków. W tym celu warto sięgnąć po martini bianco oraz d’oro, z kolei niewskazane jest ekstra dry.
Jeśli zdecydujesz się na taki trunek w czystej postaci, to po pierwsze pamiętaj, że musi on być schłodzony – ciepły właściwie w ogóle nie nadaje się do konsumpcji. Dla wzbogacenia walorów smakowych do schłodzonego wermutu możesz dodać kostkę lodu.
Odpowiedni musi być również
kieliszek do martini. Ten idealny będzie miał długą nóżkę czaszę przypominająca kształtem lejek. Uwaga! W trakcie wolnego popijania alkoholu nie należy trzymać kieliszka za czaszę – w ten sposób ogrzewa się napój, a w tym przypadku jest to niewskazane.
Jak pić martini, żeby nie popełnić żadnego faux pas? Otóż przede wszystkim pamiętaj, że podaje się je przed posiłkiem, dla „rozbudzenia” żołądka. Po drugie, martini nigdy nie wypija się jednym haustem albo dużymi łykami. To alkohol, który się sączy, delektując się jego korzennym smakiem.