Data publikacji:

Jak i z czym pić brandy?

Brandy, zwana też „wypalanką”, to trunek pozyskiwany z wina (zazwyczaj gronowego). Każdy o nim słyszał, ale mało kto wie, jak właściwie należy go spożywać – a jest na to aż kilka sposobów. Przeczytaj, jak i z czym pić brandy oraz w jaki sposób można złagodzić jej ostry smak.

jak i z czym pić brandy

Brandy – rodzaje

Jeśli tak naprawdę niewiele wiesz o brandy, to przede wszystkim musisz poznać informacje na temat rodzajów tego trunku. Są to:
  • kirsch – brandy na bazie czereśni,
  • koniak – na bazie francuskiego wina z miejscowości Cognac,
  • kalwados – produkowany w Calvados,
  • armaniak – także na bazie francuskiego wina, ale produkowanego w Armagnac,
  • śliwowica – stworzona na bazie śliwek węgierek.
Poza tym są też rodzaje brandy, które powstają na bazie sfermentowanych pestek winogron. Taka włoska brandy będzie nazywała się grappa, francuska – marc, hiszpańska – orujo.

Jak się pije brandy? Ujęcie klasyczne

Odpowiedź na pytanie, jak pić brandy, nie jest jednoznaczna – można delektować się tym alkoholem samym w sobie, jak i dodawać go do różnorodnych drinków lub spożywać z dodatkami. Najpierw skupmy się na pierwszym ujęciu, czyli piciu czystego trunku.

Brandy podaje się w temperaturze pokojowej. Odpowiednie kieliszki do brandy to albo koniakówki o objętości do 300 ml, albo – to jeszcze lepsza opcja, piękne, dość spore kieliszki w kształcie tulipana.

Alkoholem tym należy się delektować – wskazuje na to zarówno mała ilość, którą wlewa się do naczynia (zaledwie do ¼ jego wysokości), jak i sposób popijania. Brandy pije się małymi łyczkami.

Warto również wiedzieć, że jest to alkohol, który bardzo służy trawieniu – dlatego też (jak i z powodu głębokiego, wytrawnego smaku), podaje się brandy po posiłku.

Uwaga! Pytanie „jak pić brandy” może odnosić się również do tego, w jaki sposób trzymać kieliszek z trunkiem. Wiedz, że czaszę możesz „okalać” dłońmi, ale nie przez cały czas. Zbyt mocne podgrzanie trunku nie będzie mu służyło.

Z czym pić brandy, czyli trunek w nowoczesnych drinkach

Jeśli nie przepadasz za czystym smakiem alkoholu albo masz ochotę na pewne urozmaicenie, to jak najbardziej możesz przygotować drinki z brandy – nie zostanie to uznane jako „zbezczeszczenie” alkoholu. Do najpopularniejszych drinków tego typu należą:
  • Jack Rose
To drink z brandy, grenadiny, soku z cytryny oraz lodu w kostkach. Wszystkie składniki należy wsypać/wlać do shakera i mocno nim potrząsnąć. Następny krok to już tylko przelanie do kieliszków.
  • Stinger
Stinger to brandy i likier miętowy. Składniki należy tylko wymieszać i gotowe.
  • American Beauty
Drink z większej ilości składników (brandy, wermut, sok pomarańczowy, wino porto, likier miętowy, grenadina). Mogłoby się wydawać, że jego przygotowanie przysporzy trudności, ale nic bardziej mylnego – wystarczy tylko wszystko połączyć w shakerze, a następnie solidnie wstrząsać. Podawaj z plasterkiem cytryny.
  • Apshalt
To połączenie brandy, coli i lodu – wszystkie składniki należy zmieszać i gotowe. Aczkolwiek należy mieć na uwadze, że ten drink zbiera sporo krytycznych opinii. Powszechnie uważa się, że cola „zabija” smak brandy i jest zbyt pospolitym dodatkiem do takiego alkoholu.

Jak złagodzić smak brandy?

Jeśli nie masz ochoty na drinki z brandy, ale jednocześnie ona sama jest dla ciebie zbyt mocna, to wiedz, że możesz złagodzić jej ostry smak. Najlepszym na to sposobem jest wrzucenie do kieliszka kilku suszonych owoców. Owoce możesz też umieścić w butelce i odłożyć ją na dłużej do szafki. Dzięki czemu przy następnym otwarciu brandy będzie miała już nieco inny, o wiele łagodniejszy aromat.
Autor: Robert Wojtaś