Co warto wiedzieć o whisky?
Zanim podpowiemy ci, jaka dobra whisky kosztuje do 100 zł, warto najpierw poznać bliżej popularny trunek alkoholowy. Jego produkcja odbywa się przede wszystkim w Irlandii, Szkocji, Japonii, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, a w trakcie samego procesu wykorzystuje się zacier zbożowy, który jest najpierw poddawany destylacji, a następnie dojrzewaniu w beczkach z drewna.
Wyróżniamy kilka rodzajów whisky:
- Single Malt – whisky powstająca ze słodu jęczmiennego, wody i drożdży, pochodząca z jednej destylarni. Przed zabutelkowaniem dojrzewa przez wiele lat w dębowych beczkach.
- Single Cask – jak sama nazwa wskazuje, to butelkowana whisky, która w całości pochodzi z jednej beczki. Drogi, jednak smaczny wybór dla prawdziwych fanów tego napoju wysokoprocentowego.
- Blended malt – whisky słodowa mieszana, która powstaje w wyniku wymieszania kilku trunków pochodzących z różnych destylarni.
- Grain – zbożowa whisky, powstaje z wielu gatunków zbóż. Jej największą zaletą jest dość niska cena.
- Blended – najpopularniejszy rodzaj whisky, który powstaje w wyniku połączenia ze sobą wielu odmian Single Malt. To właśnie ten mieszany trunek serwuje się najczęściej w barach w połączeniu z kostkami lodu.
- Sipping – whisky produkowana wyłącznie w stanie Tennessee z kukurydzy, żyta, pszenicy i słodu jęczmiennego, np. Jack Daniel's.
Innym rodzajem whisky jest bourbon, czyli trunek produkowany przynajmniej z 51% kukurydzy. Co ciekawe, aby napój mógł być nazwany bourbonem, musi najpierw leżakować przynajmniej 2 lata w stanie Kentucky i być wytwarzany wyłącznie w Stanach Zjednoczonych.