Data publikacji:

Jak czyścić grill gazowy?

Czyszczenie grilli gazowych nie jest nadmiernie skomplikowaną procedurą, a umożliwia przygotowanie zdrowych posiłków i przedłużenie żywotności grilla. Regularne czyszczenie urządzenia zapobiegnie osiadaniu na nim zabrudzeń, które później będą bardzo trudne do usunięcia – dlatego właśnie istotne jest nie tylko czyszczenie grilla po każdym użyciu, ale również obowiązkowo po sezonie. Dowiedz się, jak czyścić grill gazowy, by ten był zachowany w możliwie jak najlepszej kondycji.
jak czyścić grill gazowy

Jak czyścić grill gazowy?

Jak czyścić grill gazowy? Procedurę każdorazowo rozpoczynamy od wypalania. Pozwoli to pozbyć się resztek jedzenia, tłuszczu i innych zabrudzeń z powierzchni grilla. Żeby ją przeprowadzić, uruchamiamy wszystkie palniki, zamykamy pokrywę, a następnie rozpalamy grill do 250, a nawet 300 stopni Celsjusza. Wypalanie kontynuujemy do momentu, aż z grilla przestanie wydobywać się dym – najczęściej trwa to do około 15 minut. Później trzeba poczekać, aż grill ostygnie. Wypalanie najlepiej przeprowadzać od razu po zakończonym grillowaniu, ponieważ wówczas nie będzie konieczności jego kilkukrotnego rozgrzewania.
Kiedy grill jest już tylko lekko ciepły lub letni, wszystkie elementy oraz przestrzeń, do której podczas grillowania spływa tłuszcz, należy przepłukać wodą. Teraz wszystko czyścimy przy pomocy szczotki do grilla. Szczotki mają na tyle twarde włosie, że umożliwiają bezproblemowe usunięcie zabrudzeń, a jednocześnie nie ścierają powłoki grilla i nie powodują powstawania zarysowań. Większe zabrudzenia, jeszcze przed wykorzystaniem szczotki, można usunąć skrobakiem do grilla.

Konserwacja grilla po grillowaniu

Po wyczyszczeniu grilla warto rozpylić na nim olej roślinny w sprayu, który zabezpieczy stal przed korozją. Dzięki temu otrzymamy na powierzchni rusztu powłokę, która utrudni w przyszłości przywieranie do niego jedzenia, co będzie miało pozytywny wpływ nie tylko na sam komfort grillowania, ale również wygodę jego późniejszego czyszczenia. Alternatywą dla olejów w sprayu są specjalne pędzle wykorzystywane również w cukiernictwie – mają długą, wygodną rączkę oraz miękkie silikonowe włosie, którym łatwo nałożyć olej na grill.

Jak czyścić grill gazowy po sezonie?

Mycie grilla po sezonie należy wykonać z o wiele większą pieczołowitością, niż ma się to w przypadku regularnego czyszczenia go po każdym użyciu. Do przeprowadzenia tej procedury należy przygotować:
  • preparat do czyszczenia grilli gazowych,
  • preparat do konserwacji grilla,
  • szczotkę oraz skrobak do grilla,
  • ściereczki z mikrofibry lub inne niepozostawiające włosia na powierzchniach po użyciu,
  • gąbki do czyszczenia grilla.
Proces czyszczenia rozpoczynamy w taki sam sposób jak po każdym użyciu – najpierw przeprowadzamy wypalanie, a następnie płuczemy grill wodą oraz ręcznie usuwamy wszystkie stałe zabrudzenia przy pomocy skrobaka i szczotki. Dla idealnie dokładnego wymycia wszystkich elementów warto dodatkowo użyć specjalnych gąbek do grilla i detergentu, np. płynu do mycia naczyń, lub preparatu do czyszczenia grilla.
Gąbki do czyszczenia grilla są bardzo pomocne, ponieważ są o wiele bardziej wydajne, niż standardowe gąbki, których używamy w kuchni. Przeważnie producenci wyposażają je w specjalne powłoki, chroniące palce i paznokcie, a także dwie strony – ścierną i miękką do czyszczenia łatwych w zarysowaniu powierzchni. Gąbki do grilla są twardsze i większe, co umożliwia szybkie i praktyczne wyczyszczenie urządzenia.
Kiedy grill jest już czysty, przemywamy go środkiem zabezpieczającym do konserwacji – dzięki niemu grill nie zniszczy się przez okres zimowy i będzie bezpieczny od powstawania rdzy. Na koniec całość przecieramy ściereczką z mikrofibry i gotowe! Opcją alternatywną mogą być ściereczki wykonane z innych materiałów, które nie strzępią się pod wpływem tarcia – ręczniki papierowe nie sprawdzą się w tym zastosowaniu najlepiej.

Okresowa konserwacja grilli gazowych

Oprócz tego, jak czyścić grill gazowy, warto wiedzieć, co robić, by ten służył jak najdłużej i był bezpieczny w użytkowaniu. Trzeba pamiętać o tym, że konieczne jest wymienianie przewodu gazowego co około 5 lat, a raz w roku warto skontrolować jego szczelność. Sprawdzać trzeba również, czy palniki nie są zatkane sadzą lub innymi zanieczyszczeniami oraz czy na grillu nie pojawia się korozja. Jeśli na ruszcie czy innych elementach pojawia się rdza, można spróbować ją usunąć przy pomocy szczotki, ściereczki i płynu do naczyń lub preparatu do jej usuwania. Jeżeli jednak zmiany są zbyt rozległe, konieczna jest wymiana zardzewiałego elementu na nowy. Warto pamiętać o tym, że wszystkie elementy grilla zawsze myjemy ręcznie – nie powinno się wkładać ich do zmywarki.

Jak czyścić grill gazowy – przed czy po grillowaniu?

Niektórzy twierdzą, że grill można czyścić przed grillowaniem, a po zakończeniu przyrządzania jedzenia wystarczy posmarować ruszt olejem, jednak nie jest to prawda. Pierwszą kwestią, która przemawia za regularnym czyszczeniem grilla po grillowaniu, jest to, że zazwyczaj przed przygotowaniem posiłku robi się to w sposób mało dokładny.
Dodatkowo, jeśli pozostawimy grill niewyczyszczony po użyciu, osiądą na nim produkty spalania oraz resztki żywności – również te, które skapnęły na grilla wraz z tłuszczem i solą. Nie sprzyja to zachowaniu urządzenia w dobrej kondycji, a wręcz przeciwnie. Dobrym pomysłem jest jednak również zapoznanie się z instrukcjami producentów konkretnych grilli gazowych, dotyczących zaleceń co do ich pielęgnacji, czyszczenia i konserwacji. Pozwoli to jak najdłużej cieszyć się sprawnym i czystym grillem.
Zdjęcie: Envato Elements
Autor: Patrycja Wojas