Data publikacji:
jak degustować whiskey

Jak degustować whiskey?

Jest uznawana za najbardziej męski alkohol świata, od którego raczej zwykły stronić kobiety. W kulturze popularnej stanowi wręcz nieodłączny atrybut gentlemana. Whiskey, bo o niej mowa, posiada też prawdziwy rytuał degustacji. Podpowiadamy, co się na niego składa.


Whiskey - wyrafinowana i charakterystyczna

Degustacja każdego alkoholu wiąże się najczęściej z oceną jego koloru, zapachu i smaku - dokładnie w takiej kolejności. Jeśli dopiero rozpoczynamy przygodę z tym trunkiem, lepiej postawić na łagodniejsze odmiany jak whiskey irlandzka.


Intensywne nuty smakowe, jak i nasycona woń może nas na początku zrazić do whiskey. Wytrawni bariści podkreślają, że degustacja whiskey powinna odbywać się bez pośpiechu, nawet nieco leniwie.

Tylko wtedy naprawdę docenimy jej przymioty. Pierwszy łyk szlachetnego trunku nie powinien być zbyt duży. Zanim przełkniemy whiskey, warto chwilę "przetrzymać" alkohol w ustach. Po kilku minutach od przełknięcia smaki - słodki, słony i gorzki - staną się wyraźnie wyczuwalne. Ostateczny efekt smakowy jest zwany finiszem.


Bogactwo smaków i aromatów

Popularnym sposobem picia whiskey jest łączenie jej z lodem. Miłośnicy trunku polecają jednak degustację whiskey w temperaturze pokojowej - gwarantuje to pełnię doznań dla naszych kubków smakowych.

Jedynym dodatkiem, na jaki pozwalają sobie doświadczeni smakosze, jest odrobina wody, która czyni aromat whiskey znośniejszym. Irlandzki alkohol najczęściej podaje się w specjalnych, szerokich szklankach do whiskey . 

Część degustatorów preferuje z kolei wysokie szklanki w kształcie tulipana. Wąski otwór kieliszka ułatwia degustację zapachową. Co ważne, w tym alkoholu po prostu trzeba się rozsmakować.

Z czasem nauczymy się rozróżniać bogactwo smaków whiskey - od owocowych, po kwiatowe, miodowe, ziołowe, morskie i torfowe. Podczas długich jesiennych wieczorów okazji do degustacji whiskey na pewno nie zabraknie.