Przeglądając półki sklepowe oraz artykuły w internecie, możesz spotkać się z dwojaką pisownią nazwy trunku – „whisky” lub „whiskey”. Oba słowa opisują ten sam napój w różnych regionach świata i są wynikiem różnic kulturowych i językowych. Jeżeli na etykiecie trunku widzimy napis „whiskey”, prawie na pewno pochodzi on z Irlandii, USA lub Kanady. Pisownię „whisky” preferują z kolei Brytyjczycy oraz producenci z innych zakątków globu.
Popularne rodzaje whisky
Poniżej zebraliśmy listę najpopularniejszych rodzajów whisky.
Ulubiony przez wielu smakoszy gatunek whisky, dla wielu będący wyznacznikiem, do którego porównuje się produkty z innych części świata. Trunek powstaje w stu procentach ze słodu jęczmiennego lub jego mieszanki z innymi zbożami. Destylarnie z poszczególnych regionów Szkocji posiadają własne blendy, które cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem i mogą osiągać bardzo wysokie ceny.
- Whiskey amerykańska (Bourbon)
Whisky wyprodukowana co najmniej w 51 procentach z kukurydzy zmieszanej z innymi ziarnami, między innymi żyta, jęczmienia lub pszenicy. Alkohol dojrzewa przez dwa lata w dębowych beczkach. Poszczególne stany USA mogą pochwalić się swoimi lokalnymi markami i blendami. Amerykańską whiskey jest np. popularny Jack Daniel’s.
Ten typ trunku produkowany jest praktycznie wyłącznie z sodu jęczmiennego i z zasady dojrzewa przez co najmniej trzy lata. Od szkockiej whisky odróżnia go dłuższy trzykrotnie proces destylacji. Alkohol świetnie sprawdza się jako podstawa wszelkiego rodzaju koktajli.
W przeciwieństwie do odpowiedników z USA, formuła trunków z Kanady odznacza się zwiększoną zawartością ziaren kukurydzy. W ich składzie możemy znaleźć pełniący rolę barwnika karmel oraz dodatki smakowe.
Cieszące się sporą renomą trunki, których proces produkcyjny i skład wzorowany jest na najlepszych szkockich gatunkach. Bardzo poszukiwane i cenione przez smakoszy oraz amatorów klasycznych whisky.