Piwo już dawno przestało być kojarzone jedynie z wyskokowym trunkiem. Dziś jego picie może być prawdziwym rytuałem. Zapaleni piwosze mogą przebierać w różnych gatunkach złocistego trunku. Jeśli ty także za nim przepadasz, koniecznie sprawdź nasz ranking piw i dowiedz się, czym kierować się podczas jego wyboru!
Polecamy: Jak pić whisky?
Jesteś piwoszem i lubisz poznawać nowe odmiany ulubionego napoju? Jeśli tak, dowiedz się, czym różnią się od siebie poszczególne gatunki piw. Przygotowaliśmy poradnik dla amatorów złocistego trunku.
Czasy, w których słowo „piwo” przywodziło na myśl jedynie wieczory spędzone na oglądaniu meczy lub imprezy w tanich barach, dawno już minęły. W ostatnich latach ten słynny napój zyskał wreszcie zasłużony szacunek, w niczym nie ustępując alkoholom uznawanym za wytworne, takim jak wina czy koniaki. Dziś wiemy, że dobre piwo równie dobrze sprawdzi się podczas wystawnego obiadu czy romantycznej kolacji.
Do zmiany wizerunku piwa w społecznej świadomości bez wątpienia przyczynił się wzrost liczby osób zainteresowanych rzemieślniczym piwowarstwem. Dziś, poza koncernowymi browarami, można wybierać spośród bogatej oferty rewelacyjnych piw regionalnych. Mało tego, polskie piwa na arenie międzynarodowej zyskują naprawdę wysokie noty!
Jeśli lubisz piwo, jednak czujesz niedosyt dotyczący wiedzy o nim, koniecznie przeczytaj nasz artykuł. Znajdziesz tu skondensowaną w pigułce wiedzę na temat jego odmian oraz tłumaczenie tajemniczych oznaczeń, które można znaleźć na etykietach najlepszych piw.
Zacznijmy od absolutnych podstaw, a więc tego, z czego właściwie składa się piwo. Nie ma w tym żadnej większej filozofii; bazą do produkcji każdego gatunku zawsze są woda, chmiel, drożdże oraz słody. Oczywiście, każdy z tych składników może występować w różnych odmianach, które wpływają na finalny charakter trunku. Piwo to napój alkoholowy powstający na drodze fermentacji, która może przebiegać na dwa sposoby – dolny oraz górny.
Egzotyczne nazwy na etykietach piw nic ci nie mówią? Przygotowaliśmy opis najsłynniejszych gatunków piw. Sprawdź i wybierz coś dla siebie!
To piwa, podczas produkcji których drożdże „pracują” na samym dnie zbiornika. Ten sposób produkcji jest zdecydowanie trudniejszy i wymaga wprawy. Jego efektem jest klarowne piwo o delikatnym smaku.
Podczas produkcji piwa poprzez górną fermentację, drożdże rozwijają się na tafli cieczy. Większość popularnych gatunków piw przynależy właśnie do tej grupy.
Najlepsze piwa, a także wszelkie piwa rzemieślnicze, prócz oznaczenia procentowej zawartości alkoholu, zawierają na swoich etykietach tajemnicze skróty, takie jak IBU czy BLG. Koniecznie sprawdź, co oznaczają – to ułatwi ci wybór odpowiedniego trunku.
Nie polecimy ci konkretnej marki piwa – aktualnie wybór jest tak bogaty, że trudno byłoby wytypować jednego faworyta. Poza tym, ile języków, tyle upodobań – w morzu piw coś dla siebie znajdą miłośnicy lekkich napojów, jak i tych, które po jednym łyku „wykręcają”. Warto postawić na piwa z browarów rzemieślniczych, które do produkcji trunków wykorzystują tradycyjne metody, pozwalające wydobyć z piwa niepowtarzalny smak.
Autorka: Joanna Stanuch