Dieta fleksitariańska — jakie są jej korzyści i o czym należy pamiętać?
Motywacje
osób przechodzących na dietę fleksitariańską mogą być różne, ale
płynące z tej decyzji korzyści łączą wszystkich. Zacznijmy od zalety,
która ma charakter globalny. Szacuje się, że przemysł mięsny jest jednym
z elementów obciążających środowisko i zużywających zasoby planety w
dużych ilościach. W obliczu katastrofy klimatycznej wielu organizacjom i
pojedynczym jednostkom zależy na tym, żeby działać na rzecz
powstrzymania negatywnych zmian. Ograniczenie spożycia mięsa jest formą
takiego działania. Dla ochrony środowiska korzystniejsze jest, aby setki
ludzi przeszły na fleksitarianizm niż żeby jedna osoba przestała jeść
mięso.
Drugą korzyścią dla świata jest zwrócenie uwagi na kwestię
produkcji mięsa i produktów odzwierzęcych. Dzięki osobom, które
przechodzą na fleksitarianizm i mówią przy tym o swoich motywacjach,
społeczeństwo staje się bardziej świadome i zauważa sposób wytwarzania
mięsa. Nie chodzi wyłącznie o cierpienie i niehumanitarne traktowanie
zwierząt, ale też o środki stosowane w tym przemyśle, np. antybiotyki.
A jakie korzyści w swoim życiu może zauważyć pojedyncza osoba, która
zdecydowała się na dietę fleksitariańską? To przede wszystkim poprawa
zdrowia. Osoby ograniczające spożywanie mięsa bądź jego konkretnych
rodzajów (semiwegetarianie) są średnio szczuplejsi i mają mniejszą
szansę na zachorowanie na cukrzycę typu 2 oraz raka jelita grubego.
Dieta fleksitariańska sprzyja również jedzeniu większej ilości błonnika,
który ma korzystny wpływ na zdrowie. Niektóre osoby ograniczające
spożywanie mięsa wskazują również, że mają dzięki temu więcej energii i
lepiej czują się na co dzień.
Warto jednak pamiętać, że aby dieta
fleksitariańska przynosiła wymierne korzyści, powinna opierać się na
pełnowartościowych posiłkach. Jedzenie słonych przekąsek, fast foodów i
słodyczy zamiast mięsa nie sprawi, że będziemy zdrowsi. Dlatego jeśli
chcesz przejść na dietę fleksitariańską, ale nie wiesz, jak ułożyć swoje
codzienne menu, skonsultuj się z dietetykiem. Pamiętaj również, aby
przy znacznym ograniczeniu mięsa i produktów odzwierzęcych, robić
kontrolne badania i sprawdzać, czy nie potrzebujesz suplementacji.