Data publikacji:

Jakie kieliszki do wina. Rodzaje do czerwonego, białego, różowego i szampana

Czy smak i aromat wina zależy tylko od niego samego? Nie! Duży wpływ na doznania i odczucia ma także rodzaj kieliszka. Jak dobrać kieliszek do rodzaju wina i jak wpływa on na degustację trunku? Oto najpopularniejsze kieliszki do wina.
jakie kieliszki do wina

Jaki kieliszek do czerwonego wina?

Dobry kieliszek do wina powinien być wykonany z cienkiego szkła lub kryształu. Jego ścianki muszą być równe i mieć równomierną grubość, co zapewni doskonałą przejrzystość szkła. Ważną cechą jest też długa nóżka. Służy ona do trzymania kieliszka wina w momencie, gdy podgrzewanie wina ciepłem dłoni jest niepożądane.


Kieliszek do wina czerwonego jest większy od kieliszka do białego wina, jednak nie pomyl go z bardzo dużymi kieliszkami, przeznaczonymi głównie do wody. Jeżeli ma bardzo grube ścianki i masywną nóżkę, wino nie będzie prezentować się w nim atrakcyjnie.

Do cięższych win czerwonych (np. Bordeaux) używa się wyższych i smuklejszych kieliszków, natomiast do win lekkich (np. Burgund) — bardziej rozłożystych i niskich.

Stosunkowo duża powierzchnia kontaktu wina z powietrzem ma za zadanie wyeliminować alkoholowy aromat wina. Wina młode (np. Beaujolais), najlepiej podać w kieliszkach o wywiniętych na zewnątrz krawędziach, które doskonale eksponują świeże, lekkie, kwiatowe nuty zapachowe.

Jaki kieliszek do białego wina?

Białe wino podaje się najczęściej w niższej temperaturze niż czerwone, dlatego wymaga ono mniejszych kieliszków, lepiej koncentrujących aromaty. Sam kształt kieliszków jest bardzo podobny. Smuklejsze kieliszki wykorzystuje się do podania lekkich i delikatnych win białych. Zwężająca się czarka kumuluje bukiet wina i potęguje wrażenia zapachowe oraz smakowe.

Bardziej złożone kompozycje zapachowe wymagają natomiast niższych kieliszków o większej średnicy. Dzięki temu wino może „oddychać”, pozbywając się nut alkoholowy i wyłaniając na wierzch te pożądane aromaty. Kieliszek powinien delikatnie zwężać się ku górze, aby było możliwe  zakołysanie trunkiem.

Jaki kieliszek do różowego wina?

Kieliszki do różowego wina są bardzo podobne do tych, których używa się do podawania białych win, dlatego nie musisz mnożyć kompletów we własnej kolekcji. Mają odrobinę mniejszą pojemność od kieliszków do białego wina, co podyktowane jest lepszym utrzymywaniem niskiej temperatury. Różowe wina bardzo często podaje się latem, jako napoje orzeźwiające.

Przeczytaj także: Jak pić whisky - poradnik prwdziwego dżentelmena

Zasada doboru kieliszków jest podobna. Aromatyczne różowe wina warto podać w klasycznym kieliszku o czarce zwężającej się łagodnie ku górze. Do lekkich i świeżych win wykorzystaj natomiast kieliszek w kształcie tulipana. Tego rodzaju wina bardzo często serwowane są jako lekkie wina obiadowe.

Jaki kieliszek do szampana?

Porównując kieliszki do wina, rodzaje mają istotny wpływ na to, jak będzie zachowywał się trunek. Dobrym przykładem są wina musujące oraz szampan, które wymagają bardzo wąskiego i wysokiego kieliszka (tzw. flet). Dlaczego? Dzięki niemu nie odgazują się tak szybko i pozostają musujące przez długi czas. Podawanie ich w starszym typie kieliszka do szampana, o bardzo niskiej i szerokiej czarce nie jest błędem, jednak zdecydowanie pogorszy jego smak i aromat.
Innym typem wina specjalnego, które wymaga konkretnego rodzaju kieliszka, jest wino deserowe. Podawane jest w minimalnych ilościach, dlatego używa się bardzo małych kieliszków, utrudniających odparowanie etanolu. Wina deserowe są zazwyczaj bardzo mocne, więc serwowanie ich w dużych kieliszkach i sporych ilościach może zostać odebrane jako nieeleganckie.

Choć w rodzajach kieliszków do wina można się pogubić, nie trzeba trzymać się wytycznych bardzo rygorystycznie. Chodzi wyłącznie o to, by wiedzieć, jakie kieliszki do wina pasują do okazji mniej lub bardziej. Dzięki temu bardziej świadomie skompletujesz swoją zastawę i unikniesz zakupu kieliszków, z których i tak nie będziesz korzystać.