Jaki kieliszek do czerwonego wina?
Dobry kieliszek do wina powinien być wykonany z cienkiego szkła lub kryształu. Jego ścianki muszą być równe i mieć równomierną grubość, co zapewni doskonałą przejrzystość szkła. Ważną cechą jest też długa nóżka. Służy ona do trzymania kieliszka wina w momencie, gdy podgrzewanie wina ciepłem dłoni jest niepożądane.
Kieliszek do wina czerwonego jest większy od kieliszka do białego wina, jednak nie pomyl go z bardzo dużymi kieliszkami, przeznaczonymi głównie do wody. Jeżeli ma bardzo grube ścianki i masywną nóżkę, wino nie będzie prezentować się w nim atrakcyjnie.
Do cięższych win czerwonych (np. Bordeaux) używa się wyższych i smuklejszych kieliszków, natomiast do win lekkich (np. Burgund) — bardziej rozłożystych i niskich.
Stosunkowo duża powierzchnia kontaktu wina z powietrzem ma za zadanie wyeliminować alkoholowy aromat wina. Wina młode (np. Beaujolais), najlepiej podać w kieliszkach o wywiniętych na zewnątrz krawędziach, które doskonale eksponują świeże, lekkie, kwiatowe nuty zapachowe.