Kolacja w restauracji dla większości z nas nie należy do częstości. Wybieramy się na nią zazwyczaj na czyjeś zaproszenie bądź w celu uczczenia wyjątkowej okazji. Pomożemy Ci bardzo naturalnie i z klasą przebrnąć przez cały wieczór. W pierwszej części zajmujemy się podstawowymi elementami dotyczącymi zachowania przy stoliku, komunikacji z kelnerem oraz płacenia.
1. Kto wchodzi pierwszy?
Zwykle w drzwiach przepuszczamy kobietę, jednak przyjęło się, że do restauracji mężczyzna wchodzi pierwszy. To sytuacja analogiczna do schodzenia po schodach.
2. Po wejściu
Udaj się z towarzyszką do kontuaru kelnera. Zaprowadzi Was do stolika i poda karty. Nigdy sam nie zabieraj menu czy karty win. Okrycie wierzchnie zostaw w szatni. Nie ściągaj marynarki . Wyłącz telefon!
Wyłącz telefon!
3. Umyj ręce! Przed posiłkiem należy udać się do toalety w celu umycia rąk. Jeżeli tego nie zrobisz, to możesz zostać odebrany jako osoba zaniedbująca higienę.
4. Przy stoliku Kobiety zajmują miejsce z lepszym widokiem na salę. Gdy zajmujecie miejsca, kelner powinien pomóc Twojej partnerce usiąść do stolika. Później, gdy będzie wstawać od stolika, to w porę powinieneś znaleźć się za jej krzesłem, by asystować (nie zrywaj się zbyt gwałtownie!). Stolik możesz opuścić tylko między daniami (chyba że musisz odkrztusić drażniący kawałek jedzenia). Przeproś i powiedz, że za chwilę wrócisz, ale nie zdradzaj szczegółów - partnerka nie musi wiedzieć, że idziesz do toalety. Nie szuraj krzesłem! Cały czas trzymaj nadgarstki oparte na stoliku. Nie baw się rękami, sztućcami, nie bębnij palcami o blat. Nie korzystaj z telefonu.