Savoir-vivre: kolacja w restauracji cz. 1

Eleganckie wyjście z towarzyszką do restauracji jest sprawdzianem kultury osobistej mężczyzny. Podpowiadamy, jak nie popełnić żadnego faux pas w trakcie wyjątkowego wieczoru we dwoje.


Kolacja w restauracji dla większości z nas nie należy do częstości. Wybieramy się na nią zazwyczaj na czyjeś zaproszenie bądź w celu uczczenia wyjątkowej okazji. Pomożemy Ci bardzo naturalnie i z klasą przebrnąć przez cały wieczór. W pierwszej części zajmujemy się podstawowymi elementami dotyczącymi zachowania przy stoliku, komunikacji z kelnerem oraz płacenia.

1. Kto wchodzi pierwszy? Zwykle w drzwiach przepuszczamy kobietę, jednak przyjęło się, że do restauracji mężczyzna wchodzi pierwszy. To sytuacja analogiczna do schodzenia po schodach.

2. Po wejściu
Udaj się z towarzyszką do kontuaru kelnera. Zaprowadzi Was do stolika i poda karty. Nigdy sam nie zabieraj menu czy karty win. Okrycie wierzchnie zostaw w szatni. Nie ściągaj marynarki . Wyłącz telefon! Wyłącz telefon! 

3. Umyj ręce!
 
Przed posiłkiem należy udać się do toalety w celu umycia rąk. Jeżeli tego nie zrobisz, to możesz zostać odebrany jako osoba zaniedbująca higienę.

4. Przy stoliku 
Kobiety zajmują miejsce z lepszym widokiem na salę. Gdy zajmujecie miejsca, kelner powinien pomóc Twojej partnerce usiąść do stolika. Później, gdy będzie wstawać od stolika, to w porę powinieneś znaleźć się za jej krzesłem, by asystować (nie zrywaj się zbyt gwałtownie!). Stolik możesz opuścić tylko między daniami (chyba że musisz odkrztusić drażniący kawałek jedzenia). Przeproś i powiedz, że za chwilę wrócisz, ale nie zdradzaj szczegółów - partnerka nie musi wiedzieć, że idziesz do toalety. Nie szuraj krzesłem! Cały czas trzymaj nadgarstki oparte na stoliku. Nie baw się rękami, sztućcami, nie bębnij palcami o blat. Nie korzystaj z telefonu.
5. Serweta 
Serwetę kładziesz na kolana, nie wtykasz jej za kołnierz. Nie służy do wycierania ust - korzystaj z papierowych/bibułkowych serwetek. Serweta to ważny element komunikacji niewerbalnej. Uważaj, w jaki sposób ją odkładasz, gdyż możesz zostać źle zrozumiany. Wstając od stołu tylko na chwilę (np. idziesz do toalety), odłóż ją czystą stroną (tą dotykającą kolan) na siedzenie. Natomiast gdy kończysz posiłek, zemnij ją lekko i połóż z lewej strony swojego talerza. 

6. Sztućce
 
Sztućce układane są zgodnie z kolejnością serwowanych dań. Do każdego dania bierz kolejną parę, która znajduje się po zewnętrznej. Jeśli masz wątpliwości, jak prawidłowo jeść którąś z potraw, to udaj się dyskretnie do kelnera.  Raz wzięte do rąk sztućce nie powinny być odkładane na obrus. Grzechem jest także przecieranie widelca czy łyżki - lepiej grzecznie poprosić o nowy zestaw. Nie obstukuj kieliszków, talerzy i filiżanek sztućcami - uważaj, żeby nie zapomnieć się po zamieszaniu herbaty lub kawy. 

7. Zupa
 
Jedząc zupy, nie odchylaj talerza, żeby dojeść grzecznie każdy kęs. Wyjątek stanowią wywary serwowane w bulionówkach, czyli miseczkach z uszami. Zanim chwycisz za uchwyty i podniesiesz miskę do ust, rozejrzyj się po sali i upewnij, czy ktoś jeszcze tak robi. Najbezpieczniej jednak pozostawić kilka kropel niż narazić się na karcące spojrzenia.
8. Ty vs. kelner 
Nie wołaj kelnera i nie machaj na niego. Jeżeli chcesz, żeby do Was podszedł, to wyślij mu sygnał wzrokiem, ew. bardzo dyskretnie skiń głową. Gdy się zbliży, możesz cicho poprosić o podejście. Jeśli żaden pracownik nie znajduje się w zasięgu Twojego pola widzenia, to możesz udać się do kontuaru i poprosić o pomoc kogoś z obsługi sali. Nie dziękuj kelnerowi za każdym razem, gdy będzie Cię obsługiwał. Swoją wdzięczność okaż subtelnym uśmiechem (a przy płaceniu napiwkiem). Nie pomagaj kelnerowi. Być może asystowanie podczas sprzątania naczyń wydaje Ci się miłe, ale to straszny nietakt. 

9. Nie komentuj
 
Nie komentuj (zwłaszcza w niegrzeczny sposób) dań, obsługi, innych osób, cen. 

10. Pieczywo
Pieczywo dołączane do dań należy przerywać palcami na mniejsze kawałki. Nie rozkrawaj bułek i nie dziel ich na kromki. Nie "czyść" talerza z sosu pieczywem.
11. Płacenie 
W dobrych restauracjach płaci się po posiłku. Poproś o rachunek kelnera. Nie komentuj wysokości opłaty. Na wszelki wypadek zapoznaj się z cennikiem przed zarezerwowaniem miejsca w lokalu (upewnij się także co do menu - Twoja towarzyszka może być wegetarianką). 

12. Napiwek
 
Napiwek jest zapłatą za solidną obsługę. W dobrym guście jest pozostawienie drobnej kwoty dla kelnera i załogi (w dobrych restauracjach na koniec dnia wszystkie napiwki są rozdzielane między pracowników). Zasada dotycząca jej wysokości jest taka:
  • rachunki do 100 tys. - 15% rachunku
  • rachunki powyżej 100 tys. - 10% rachunku
Z reguły nierówne kwoty są zaokrąglane tak, by suma na rachunku razem z napiwkiem kończyła się zerem (np. zamiast 56 zł zostawiamy 60 zł lub 70 zł). Możesz nie zostawiać napiwków, gdy obsługa w jakiś sposób Cię obraziła lub w rażący sposób nie dopilnowała swoich obowiązków.

Polecane artykuły

mięśnie brzucha

Jak wyrzeźbić mięśnie brzucha? Jak zrobić kaloryfer

2019-02-07
Nie ma mężczyzny, który nie marzyłby o efektownym sześciopaku. Wyrzeźbiony, płaski brzuch to najlepszy wyznacznik dobrej formy. Jest przy tym bardziej uwielbiany przez kobiety niż duże bicepsy czy pękata klatka piersiowa. Jak wypracować doskonałą sylwetkę plażową? Zacznij pracę nad nią już dziś, a zdążysz do wakacji.
Spodnie w góry

Jakie spodnie w góry zimą? A jakie spodnie trekkingowe na lato?

2020-02-19
Jakie powinny być spodnie w góry? Jak wybrać zimowe i letnie spodnie górskie, aby pogodzić: cenę, wygodę, trwałość i przeznaczenie? Zapraszamy do poniższego artykułu, które opowiada na zadane pytania.
T-Shirt i marynarka

Jaki T-shirt do marynarki? Najlepsze połączenia

2019-04-14
T-shirt i marynarka — połączenie, które przez jednych uznawane jest za stylowe, przez innych zaś za wyjątkowo drażniący kicz. Co ciekawe, rację mają obie strony. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach i końcowy efekt zależy od wielu czynników. Nie każda marynarka nadaje się wszak do połączenia z T-shirtem i nie każdy T-shirt założony pod marynarką będzie wyglądał dobrze.
Przydatne akcesoria do grilla

Grilluj stylowo - przydatne akcesoria do prawdziwego barbecue

2022-04-28
Grill to niezwykle popularna forma przygotowywania potraw, ale i równie niedoceniana. Jeśli kojarzy Ci się z imprezą niskich lotów to postaramy się odczarować tę złą opinię. Przygotowaliśmy listę akcesoriów, dzięki którym przygotujesz świetne i stylowe przyjęcie.
zegarek

Zegarek na prezent: czy wypada podarować zegarek? Jaki zegarek na walentynki dla niej wybrać?

2019-01-15
Masz już plan na walentynki ? Chcesz zaskoczyć swoją partnerkę niepowtarzalnym i praktycznym prezentem? Nie, nie musisz jeszcze się oświadczać. Co podarować wybrance serca? Przyjrzyj się modnym zegarkom damskim i sprawdź, jak wybrać najlepszy na prezent dla dziewczyny.
wakacje-samochodem

Wyjazd na wakacje samochodem. O czym pamiętać?

2021-06-15
Połączenia autostradowe sprawiają, że podróżując autem możesz zwiedzić po drodze do celu wiele ciekawych miejsc. Jak zaplanować wyjazd samochodem? Sprawdź
pierwsza wizyta u rodziców dziewczyny

Savoir-vivre: pierwsza wizyta u rodziców dziewczyny

2022-05-13
Nawet najbardziej otwarty mężczyzna może okazać się bezradny w tej sytuacji. Pierwsza wizyta u rodziców dziewczyny lub narzeczonej bywa wyzwaniem.
dieta na masę

Dieta na masę mięśniową dla mężczyzn. Co jeść?

2023-04-10
Marzysz o umięśnionej sylwetce i widocznym sześciopaku? Najwyższa pora, aby codzienne treningi uzupełnić o odpowiednią dietę na masę! Sprawdź!