Data publikacji:

Dieta biegacza. Przepisy na odżywczy jadłospis

Jak w każdym innym sporcie, tak i w życiu biegacza dieta ma ogromne znaczenie. Zły jadłospis od razu odbije się negatywnie na jakości treningu i osiągniętych efektach. Jak powinna  wyglądać prawidłowo zbilansowana dieta dla biegaczy?

dieta biegacza

Dieta biegacza, czyli paliwo do solidnego treningu

Przebiegnięcie jednego kilometra wymaga zużycia ok. 60 kcal u kobiety o średniej wadze i 90 kcal w przypadku rosłego mężczyzny. Jeżeli planujesz regularne treningi biegowe na dłuższym dystansie, nie możesz obyć się bez solidnej diety dla biegacza. Jej podstawą są węglowodany, które stanowią zapas energii i pomagają odtworzyć glikogen mięśniowy – podstawowe paliwo organizmu.

Aby jednak dostarczanie energii było równomierne, a nie gwałtowne, wykorzystuj węglowodany złożone. Trawienie ich jest dla organizmu stosunkowo łatwe, jednakże nie generują one tak gwałtownego wyrzutu insuliny, jak cukry proste. To ważne, bowiem gwałtowny zastrzyk energetyczny, np. po zjedzeniu słodyczy, prowadzi do szybkiego pobudzenia, ale i równie szybkiego spadku sił. Charakterystyczny zjazd węglowodanowy może doprowadzić do senności, braku sił, a nawet zasłabnięcia. Sprzyja też odkładaniu tkanki tłuszczowej.

Sprawdź również, jaki wykonać trening siłowy wspomagający bieganie.

Jedzenie dla biegacza musi być lekkostrawne

Zapewne znasz to uczucie, w którym czujesz się ciężko, a nogi nie chcą cię nieść przed siebie. To najczęściej wina nieprawidłowej diety, ze zbyt dużym udziałem ciężkostrawnych tłuszczów oraz aminokwasów. Choć te składniki są bardzo ważne, w diecie biegacza nie powinno być ich zbyt dużo.

Znaczna większość kalorii powinna pochodzić z węglowodanów (ok. 60%). Obciążające dla żołądka mogą być m.in. mięsa, tłuste potrawy, rośliny strączkowe oraz surowe warzywa z dużą ilością błonnika. Nie należy ich jeść później niż około 3 godziny przed treningiem. W tym czasie krew powinna zasilać przede wszystkim mięśnie i ważne organy, a nie układ trawienny.

Zapotrzebowanie biegacza na białko to około 1,2-1,6 g białka na kilogram masy ciała, czyli większe niż u osoby niećwiczącej, ale mniejsze niż w przypadku osób trenujących siłowo. Białko pełni rolę nie tylko budulcową, ale także antykataboliczną, czyli ochronną dla mięśni. Jest to ważne w sportach wytrzymałościowych, powodujących wyrzut kortyzolu szkodliwego dla włókien mięśniowych. Najlepsze źródła białka to chude mięsa, jajka, nabiał i rośliny strączkowe.

Ile biegacz potrzebuje tłuszczu? 

Stosunkowo niewiele – około 1 g na 1 kilogram masy ciała. Pamiętaj jednak, że 1 g tłuszczu ma aż 9 kcal, a nie 4 kcal jak białko czy węglowodany. Zdrowy tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz układu hormonalnego. Zapewnia także uczucie sytości na długo. Źródłem tłuszczu w diecie biegacza mogą być orzechy, oliwa z oliwek, ryby morskie, masło oraz żółtka jaj.

Co powinno znaleźć się w diecie biegacza?

  • Kasze (np. jaglana, gryczana, jęczmienna, quinoa)
  • Pełnoziarniste pieczywo
  • Ryż brązowy
  • Rośliny strączkowe
  • Nabiał
  • Orzechy
  • Kiszonki (kiszone ogórki, kapusta kiszona, kiszone buraki itd.)
  • Produkty sfermentowane np. kefir
  • Jajka
  • Chude mięso np. kurczak i indyk
  • Owoce
  • Warzywa
  • Makaron pełnoziarnisty
  • Tłuste ryby morskie
  • Owsianki
  • Awokado
  • Owoce morza
  • Oliwa z oliwek

Czego unikać w diecie biegacza?

  • Alkoholu
  • Fast foodów
  • Chipsów i słonych przekąsek
  • Żywności wysoko przetworzonej
  • Słodyczy
  • Tłustych mięs
  • Pustych kalorii, czyli produktów wysokokalorycznych, nie zawierających witamin, minerałów ani innych potrzebnych organizmowi składników

Jak jeść, by schudnąć?

Bieganie to jeden z popularniejszych pomysłów na odchudzanie. Nie dziwi więc, że niektórzy próbują łączyć codzienne treningi biegowe z rygorystyczną dietą. Problem w tym, że takie połączenie nie zawsze ma sens. Do zgubienia zbędnych kilogramów potrzebne jest wytworzenie deficytu kalorycznego, czyli spożycia mniejszej liczby kalorii niż wymaga tego organizm. Można to osiągnąć zarówno zmniejszaniem kaloryczności dziennych posiłków, jak i zwiększeniem aktywności fizycznej.

Jeśli połączysz niskokaloryczną dietę wraz z ciężkimi treningami, deficyt może być zbyt duży. Do zdrowego oraz systematycznego odchudzania wystarczy deficyt na poziomie 200-400 kcal. Zapotrzebowanie dorosłego człowieka o średniej wadze i średniej aktywności fizycznej to ok. 2000 kcal dla kobiety i 2500 kcal dla mężczyzny.

Jak wspomnieliśmy wcześniej, przebiegając 1 kilometr spalasz nawet około 75-100 kcal, więc wystarczy kilkukilometrowy jogging, by spożytkować nadprogramowe kalorie. Pamiętaj także, że dynamiczne interwały w strefie beztlenowej są w stanie spalać kalorie nie tylko w trakcie treningu, ale i nawet przez całą następną dobę.

Co jeść w trakcie treningu biegowego?

Bieganie dłuższe niż 60 minut wymaga dodatkowego spożywania posiłków w trakcie treningu. Najlepiej sprawdzą się proste przekąski, takie jak żelki, banan, żel energetyczny czy batonik. Spożywaj niewielkie porcje, by nie wywołać uczucia ciężkości lub mdłości. Nie zapomnij o zabraniu ze sobą wody lub izotonika. Zaletą tego drugiego jest fakt, że uzupełni od razu utracone wraz z potem sole mineralne, dzięki czemu lepiej nawodni organizm.

Wilczy głód po treningu – jak go zaspokoić?

Wraz z euforią biegacza po treningu przychodzi inne uczucie – wilczy głód. To bardzo charakterystyczny stan, w którym można łatwo zaprzepaścić postanowienia diety. Powodem jest wyrzut kortyzolu oraz hormonu głodu, czyli greliny. Dobry posiłek potreningowy powinien więc składać się z węglowodanów zawierających błonnik oraz białka. Taka kombinacja zapewni uczucie sytości na długi czas i złagodzi poczucie „ssania” z głodu. Oprócz kaloryczności posiłku duże znaczenie ma też jego wielkość, dlatego świetnie sprawdzą się warzywa, owoce, kasze czy ziemniaki.

Autor: Szymon Sonik