Data publikacji:

Domowa kostkarka do lodu - jaką wybrać?

Wiele drinków i napojów wręcz trudno wyobrazić sobie bez kostek lodu. W domowych warunkach wystarczy zamrozić wodę w zamrażalniku, ale jeśli często używasz kostek lodu, dobrym pomysłem może być zakup domowej kostkarki do lodu. Nie bez przyczyny wiele lodówek ma kostkarkę wbudowaną w drzwi. Jaką kostkarkę do lodu kupić?

Polecamy: Proste drinki z wódką

domowa kostkarka do lodu

Jakie zalety ma kostkarka do lodu?

Czy jest sens kupować kostkarkę do lodu, gdy można tę samą czynność wykonać w zamrażalce? Na to pytanie należy odpowiedzieć sobie we własnym zakresie. Mrożenie wody w specjalnych foremkach lub foliach może być dla wielu uciążliwe i niewygodne.

Jeśli często dodajesz lodu do herbat, wody, napojów, soków czy alkoholowych drinków, dedykowana kostkarka ułatwi ci to zadanie. Należy też wspomnieć o tym, że woda zamrożona w zamrażalniku może przejść zapachami przechowywanej żywności – mięsa, ryb czy potraw. Kostki lodu z kostkarki zawsze mają neutralny zapach i smak.

Domowa kostkarka do lodu – wydajność

Wydajność kostkarek do lodu wyrażona jest w kilogramach lodu na dobę. Kostkarki stworzone z myślą o domowym zastosowaniu wytwarzają w ciągu doby ok. 12-15 kg lodu. Urządzenia do robienia lodu do napojów, drinków czy mrożonych kaw są w stanie przygotować estetyczne kostki bardzo szybko.

Wytworzenie kilku porcji kostek trwa ok. 8-10 minut. Mocniejsze kostkarki robią to jeszcze szybciej. Urządzenie samo pobiera wodę z zasobnika (ok. 2 l) lub sieci, więc nie trzeba stale uzupełniać foremek. Wytworzone kostki spychane są do specjalnego koszyczka, z którego można wygodnie je nabrać.

Moc kostkarek do lodu

Wiele osób planujących zakup elektrycznej kostkarki do lodu obawia się, że urządzenie zużywa sporo energii. Nie jest to na szczęście prawdą. Domowe kostkarki mają moc mieszącą się zazwyczaj w zakresie 100-150 W, czyli relatywnie niedużą. Oznacza to, że podczas przyjęć lub upalnych dni mogą pracować przez wiele godzin, nie narażając domowników na wysokie koszty.

Kształt kostek do lodu

Kostki wytworzone w domowych kostkarkach nie przypominają sześcianów. Najczęściej są to niewielkie „kapturki” z wydrążonym środkiem. Ten kształt zawdzięczają metalowym bolcom, wokół których zamrażana jest woda. Po kilku minutach tak przygotowane kostki zrzucane są na podajnik i wsypywane do koszyczka.

Co ciekawe, dzięki temu są w stanie schodzić napój znacznie szybciej niż klasyczne kostki. Wynika to z większej powierzchni styku z chłodzonym napojem. Wielu użytkowników podkreśla także to, że tego typu kostki wyglądają w szklance atrakcyjniej. Niektóre kostkarki do lodu mają regulację wielkości kostek, najczęściej trójzakresową.

Kranik do spuszczania wody

Lodowe kostki należy przygotowywać zawsze ze świeżo nalanej wody. Może to być oczywiście zwykła woda kranowa, choć niektórzy decydują się na wykorzystanie wody filtrowanej lub nawet butelkowanej. Po zakończeniu użytkowania kostkarki pozostałą w zbiorniku wodę należy więc wylać. Upewnij się, że wybrane przez ciebie urządzenie ma specjalny kranik, którym zrobisz to wygodnie, bez obracania całej kostkarki.

Przezroczyste okienko

Niepozornym elementem, który jednakże mocno wpływa na wygodę użytkowania kostkarki, jest przezroczysta pokrywa. To dzięki niej dojrzysz, czy w koszyczku pojawiły się już wytworzone kostki lodu. Zapobiegnie to częstemu otwieraniu urządzenia, które wydłuża proces produkcji lodu. Mała rzecz, a może mieć spore znaczenie.

Gdzie sprawdzi się domowa kostkarka do lodu?

Domowe urządzenie do wytwarzania lodu sprawdzi się także w wielu innych okolicznościach. Podczas letnich dni docenią ją także pracownicy biura, klienci kawiarni czy hotelowi goście. Maszynka do lodu nie jest przy tym bardzo ciężka, waży kilka kilogramów, więc możesz zabrać ją na działkę czy na wakacje.

Autor: Szymon Sonik