Data publikacji:

Jakie kieliszki do czego? Rodzaje kieliszków

Dobrej jakości kieliszki powinny mieć cienkie ścianki, które wyeksponują barwę trunku i nie ogrzeją ani nie schłodzą alkoholu. Wykonuje się je ze szkła lub metalu, a ręcznie wytwarzane naczynia to małe dzieła sztuki. Jak jednak dobrać odpowiedni rodzaj kieliszka?
barier

Jakie kieliszki do czerwonego wina?

Najpopularniejszy rodzaj kieliszków to z pewnością ten przeznaczony do czerwonego wina. Ma średniej wielkości czarkę o obłym kształcie i smukłą, długą nóżkę. Służy ona do podtrzymywania kieliszka w taki sposób, by nie ogrzewać wina ciepłem dłoni. Poznaj także przegląd najlepszych akcesoriów do wina.

Podobny kształt mają kieliszki do wina różowego, lecz są odrobinę mniejsze. W zależności od charakteru wina czerwonego, stosuje się różne rozmiary i wysokości kieliszków.

Jakie kieliszki do białego wina?

Kieliszki do wina białego są wyraźnie mniejsze. Białe wino podaje się często mocno schłodzone, jako napój orzeźwiający, np. do obiadu.

Mniejszy kieliszek zwiększa „pijalność” wina i jest w stanie ukryć niepożądane nuty zapachowe. Mimo to białe wina mogą mieć równie złożony smak, co wina czerwone.

Jakie kieliszki do szampana?

Wciąż można spotkać się z szerokimi i niskimi czarkami do szampana, ale to nie najlepszy wybór. Ze względu na sporą zawartość dwutlenku węgla, szampan oraz wina musujące lepiej zachowują się w wąskich i wysokich kieliszkach zwanych fletami. Nie odgazowują się tak szybko i dłużej zachowują rześkość.

Jakie kieliszki do martini?

Każdy, kto choć raz oglądał film z Bondem, doskonale wie, jak wygląda kieliszek do martini. Rozkloszowany, o kształcie odwróconego stożka kieliszek wręcz prosi się o to, by wrzucić do niego oliwkę. W kieliszku do martini można zaserwować też inne koktajle oraz lekkie drinki.

Jakie kieliszki do koniaku?

W przypadku wina ogrzewanie trunku dłonią może być błędem, a w konsumpcji koniaku — jest zaletą. Z tego powodu kieliszki do koniaku mają dużą czarkę w kształcie tulipana oraz niską nóżkę.

Taka budowa sprzyja wydobywaniu z dojrzałego koniaku maksimum aromatu. Koniak można podgrzewać lub podawać w temperaturze charakterystycznej dla czerwonego wina (16-18 stopni Celsjusza).

Jakie kieliszki do margarity?

Margarita to drink na bazie tequili, likieru Triple-Sec oraz soku z cytryny lub limonki. Podaje się go w kieliszku koktajlowym o charakterystycznym, lekko falowanym kształcie.

Krawędź kieliszka często skrapia się sokiem z limonki, a następnie obsypuje cukrem, dzięki czemu powstaje tzw. crusta.

Jakie kieliszki do wódki?

W Polsce do wódki najczęściej używa się małych kieliszków bez nóżek. Mają pojemność od ok. 25 do 60 ml oraz grube dno. Nie wszyscy wiedzą jednak, że wódkę można podać również w kieliszku na nóżce.

Zazwyczaj używa się ich do wódek smakowych lub gatunkowych, ale można ich użyć także do „czystej”. Modele z nóżką prezentują się bardziej subtelnie i doskonale pasują do podniosłych uroczystości.

Jakie kieliszki do whisky?

Kieliszki do whisky? To nie błąd! Mimo że najpopularniejszym sposobem (i wcale nie błędnym), jest spożywanie whisky z grubej szklanki, w niektórych sytuacjach warto zaserwować whisky w specjalnym kieliszku z przykrywką.

Są to kieliszki degustacyjne, które pozwalają docenić pełnię smaku i zapachu wysokiej jakości trunku.

Jakie kieliszki do piwa?

Czy wiesz, że piwo również można podać w kieliszku? Pokal do piwa, czyli swego rodzaju kieliszek na nóżce, pomaga utrzymać gęstą pianę i wyłuskać z trunku pełnię aromatów.

Z pokala pije się m.in. pilznery, lagery czy koźlaki. Do mocnych piw używa się natomiast snifterów przypominających kieliszki do koniaku, a do piw pszenicznych — wąskiej i wysokiej szklanki.

Autor: Szymon Sonik