Podobny kształt mają kieliszki do wina różowego, lecz są odrobinę mniejsze. W zależności od charakteru wina czerwonego, stosuje się różne rozmiary i wysokości kieliszków.
Mniejszy kieliszek zwiększa „pijalność” wina i jest w stanie ukryć niepożądane nuty zapachowe. Mimo to białe wina mogą mieć równie złożony smak, co wina czerwone.
Taka budowa sprzyja wydobywaniu z dojrzałego koniaku maksimum aromatu. Koniak można podgrzewać lub podawać w temperaturze charakterystycznej dla czerwonego wina (16-18 stopni Celsjusza).
Krawędź kieliszka często skrapia się sokiem z limonki, a następnie obsypuje cukrem, dzięki czemu powstaje tzw. crusta.
Zazwyczaj używa się ich do wódek smakowych lub gatunkowych, ale można ich użyć także do „czystej”. Modele z nóżką prezentują się bardziej subtelnie i doskonale pasują do podniosłych uroczystości.
Są to kieliszki degustacyjne, które pozwalają docenić pełnię smaku i zapachu wysokiej jakości trunku.
Z pokala pije się m.in. pilznery, lagery czy koźlaki. Do mocnych piw używa się natomiast snifterów przypominających kieliszki do koniaku, a do piw pszenicznych — wąskiej i wysokiej szklanki.