Przeczytaj także: Odżywki Black Friday - jakie odżywki wybrać na Black Friday?
Dodatkowo białko dostarczane z odżywką charakteryzuje się bardzo dobrą wchłanialnością, biodostępnością oraz optymalnym profilem aminokwasowym. Oznacza to, że spożywając nawet najtańszą odżywkę białkową WPC, dostarczasz organizmowi pełnowartościowego białka. Inna sprawa, że suplementy dostępne są w wielu różnych smakach i mogą stanowić świetną alternatywę dla słodyczy.
Gainery to nie tylko suplementy dla sportowca. Rolę gainerów w diecie najbardziej docenią osoby o typie ektomorficznym. Są to osoby szczupłe, które z trudem budują masę mięśniową. Gainery mogą wspomóc budową tzw. suchej masy mięśniowej, czyli tej nieuwzględniającej tłuszczu. Z zalet odżywek węglowodanowo-białkowych skorzystają też osoby o słabym apetycie, które nie są w stanie wypełnić dziennej puli kalorycznej ze zwykłego pożywienia. To także dobra opcja dla osób jedzących często i regularnie. Szejk węglowodanowo-białkowy może zastąpić ci jeden z posiłków, np. w pracy lub na wyjeździe.
Stosowanie gainerów nie jest konieczne. Można w pełni zastąpić je bilansowana dietą i uzyskać identyczne efekty. Nie da się jednak ukryć, że głównym powodem ich stosowania jest duża wygoda. Włączając dobre gainery czy odżywki białkowe w dietę, można ograniczyć konieczność spożywania posiłków w formie stałej. Inna sprawa, że przyjmowania suplementów pozytywnie wpływa na psychikę i pomaga w motywacji do ćwiczeń.
Gainery można spożywać o dowolnej porze, podobnie jak inne posiłki. Ze względu na dużą zawartość węglowodanów najlepiej jednak unikać przyjmowania odżywki tuż przed snem. Odżywkę węglowodanowo-białkową warto wykorzystać w tzw. oknie anabolicznymi, czyli około 1-2 godziny po treningu. Pomoże to odbudować zapasy glikogenu, powstrzyma procesy kataboliczne związane z wyrzutem kortyzolu i wykorzysta hormony sprzyjające rozwojowi mięśni. Jeżeli zależy ci na wolniejszym wchłanianiu się węglowodanów, wybierz gainery stworzone na bazie węglowodanów złożonych. Dawka suplementu powinna zostać dostosowana do pozostałej kaloryki w diecie, z uwzględnieniem rozkładu poszczególnych makroskładników.