Szukasz profesjonalnego otwieracza do wina? Sięgnij po trybuszon, czyli korkociąg kelnerski do otwierania tego trunku. Prezentuje się elegancko i jest wygodny w użytkowaniu. Dlaczego warto w niego zainwestować? Jak otwierać wino trybuszonem? Sprawdź w artykule!
Trybuszon to profesjonalny otwieracz do wina, którego używają kelnerzy, sommelierzy oraz miłośnicy tego trunku. Niektórzy nazywają go nawet „przyjacielem kelnera”. Nazwa urządzenia wzięła się od francuskiego słowa tire-bouchon. W języku staropolskim natomiast trybuszon zwany był grajcarkiem.
Pewnie nie spodziewałeś się, że otwieranie wina może być prawdziwą sztuką. Profesjonalni kelnerzy oraz sommelierzy uczą się tego podczas specjalnych kursów, tak aby proces przebiegał sprawnie i wyglądał efektownie. Praktycznie zawsze posługują się wtedy trybuszonem.
Korkociąg kelnerski składa się z kilku części:
Sprawdź również, jakie kieliszki do wina wybrać.
Dlaczego warto zainwestować w korkociąg kelnerski? Trybuszon ma wiele niekwestionowanych zalet. Przede wszystkim jest niezwykle praktyczny i wygodny w użytkowaniu. Zapewnia większą kontrolę nad butelką i korkiem podczas otwierania wina, dzięki czemu jest mniejsza szansa na to, że korek pokruszy się i zostanie w środku.
Kolejną zaletą trybuszonu jest jego elegancki wygląd. Korkociągi dostępne są w różnych kolorach i wykończeniach. Chcesz używać takiego samego otwieracza jak profesjonaliści? Koniecznie zainwestuj w trybuszon. To niezastąpiony przyrząd nie tylko dla kelnerów, lecz także barmanów, sommelierów oraz po prostu miłośników dobrego wina.
Trybuszon kelnerski to świetny pomysł na prezent dla konesera wina. Przyrządem bez problemu otworzysz również inne butelki, nawet te z kapslem. Ponadto korkociąg ten jest bardzo poręczny – po użyciu możesz złożyć go jak scyzoryk!
Jak otwierać wino za pomocą korkociągu kelnerskiego? Najpierw wyciągnij nożyk z rączki i przetnij nim folię znajdującą się na butelce. Przetnij ją dookoła szyjki w okolicy jej rantu. Następnie zdejmij folię z butelki.
Wyjmij korkociąg (spiralę) i wbij ją w środek korka. Następnie wkręć go na taką głębokość, aby nie przebić korka na wylot. Zahacz dźwignię trybuszonu o rant szyjki i zacznij unosić dźwignię, tak aby korek wyszedł z butelki. Wykręć delikatnie korkociąg z korka, a szyjkę butelki przetrzyj czystą ściereczką, aby usunąć ewentualne drobinki korka.
Powąchaj korek oraz trunek, aby sprawdzić, czy na pewno nadaje się do spożycia. Następnie nalej wino do kieliszków, napełniając je do ok. 1/3 wysokości. Do nalewania trunku idealnie sprawdzi się profesjonalny nalewak do wina, dzięki któremu alkohol na pewno nie będzie kapał po szyjce.
Gdy już zaopatrzysz się w korkociąg kelnerski, warto pomyśleć również o kupnie innych profesjonalnych akcesoriów do wina:
Autorka: Olga Wacholc